fbpx

Grubo narušena ljubavna priča

Tekst obiluje mnoštvom duhovitih opaski i komentara koji se referiraju na današnje surovo vrijeme u kojima ništa ne može postojati čisto i iskreno

Četveročlana glumačka ekipa predvođena Goranom Grgićem i Nadom Abrus u tandemu s Igorom Golubom i Dunjom Sepčić oduševila je Zadrane svojim nastupom u komediji Maria Frattija “Prijateljice”. Tekst su na pozornicu postavili Gradsko kazalište Sisak i Kazališna družina “Amicro”, a Frattijevu dramu na hrvatski je preveo i adaptirao te režirao Boris B. Hrovat, inače dugogodišnji Frattijev prijatelj.

Okosnicu radnje čini nježna, čista i iskrena ljubavna priča dvaju glavnih likova koju naizmjence na pozornici, nadovezujući se jedno na drugo, pričaju oni sami. Istovremeno njihovi prijatelji svojim komentarima tu čistu ljubav zagađuju komentarima cinizma i navodnih prijateljskih savjeta za dobro svojih prijatelja. Tekst obiluje mnoštvom duhovitih opaski i komentara koji se referiraju na današnje surovo vrijeme u kojima ništa ne može postojati čisto i iskreno, a da istovremeno ne postoji neka skrivena korist ili motiv.

Osim izvrsno vođene radnje poseban ambijent predstavi daje i pozornica na kojoj su prikazana dva salona, zanimljivo namještena kao muški i ženski, a radnja na pozornici izmjenjuje se naizmjence u ta dva salona premještanjem svjetla s jednog na drugi i zamrzavanjem likova u različitim pozama.

Pravu katarzu gledatelj doživljava u posljednjih nekoliko minuta predstave nakon potpunog obrata, nakon što ljubavna priča dvoje ljubavnika dostojna najljepše književnosti susretne grubu i surovu realnost ljudske prirode.

Izvor: Zadarski list