fbpx

HDZ plaće isplaćivao na crno

Optuženi Ivo Sanader bez lisica u sudnici, ali neprestance okružen trojicom pravosudnih policajaca, koji ga pod ruku vode do optuženičke klupe – to je organizacijska novost na suđenju HDZ-u, Sanaderu i ostalima za izvlačenje novca preko Fimi medije, koje je u ponedjeljak nastavljeno nakon što je Sanader u protekli utorak, 20. studenoga, nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog primanja provizije od Hypo banke 1995. i mita od Mola 2009. godine.

Svjedočilo je šestoro bivših administrativaca u središnjici HDZ-a. Potvrdili su da su honorar od oko dvije tisuće kuna do Sanaderove ostavke primali na crno. Marcela Gracin, Marija Cik, Šime Višić, Patrizio Marcos Petrić, Irena Repinec i Ivan Milas radili su u drugoj polovini dvijetisućitih raznovrsne administrativne poslove u središnjici stranke, i svi su honorar primali na isti način: tadašnja blagajnica stranke Branka Pavošević isplaćivala bi im novac na ruke, a oni bi potpisali isplatnicu na kojoj je pisalo “plaća” te bi, ponekad, unijeli potpis u “nekakvu bilježnicu”.

Aktivistica Mladeži HDZ-a u Dugom selu Marija Cik 2005. je čula da središnjica traži zaposlenike, pa je nakon osobnog razgovora sa Sanaderom primljena za rad na centrali i u kafiću. Sanader je svjedokinju u dodatnom ispitivanju pitanjem podsjetio kako je primljena jer je znala jedan strani jezik. Šime Višić kazao je kako im je plaću na ruke isplaćivala “teta Branka”, na što je Branka Pavošević u sudnici reagirala srdačnim smijehom.

Nekoliko je svjedoka potvrdilo da je isplaćivanje plaće “na ruke” prestalo nakon što je Ivan Jarnjak položaj glavnoga tajnika ustupio Branku Bačiću, odnosno nakon što je Ivo Sanader podnio ostavku, a premijerka postala Jadranka Kosor. Patrizio Marcos Petrić potvrdio je svoj iskaz iz istrage, u kojemu je rekao kako je tadašnja blagajnica stranke Marica Glavaš administrativcima prenijela Bačićevu poruku kako stranka “želi ozakoniti” njihove plaće, pa su dobili ugovore o djelu. No Petrić je dodao kako je “ugovor potpisao retroaktivno, krajem 2009”. Irena Repinec bila je stalno zaposlena u HDZ-u, i plaću je dobivala preko tekućeg računa, ali je jednom dobila četiri tisuće kuna na ruke “za odjeću”, a “jednom ili dvaput” božićnicu i naknadu za prijevoz na ruke. Suđenje se nastavlja sutra.

Izvor: Zadarski list