fbpx

I Paklenica u zaštićenom Dinarskom luku

Prva “Međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka” koja je okupila više od 150 predstavnika zatićenih područja i institucija za zaštitu prirode iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije otvorena je u ponedjeljak u Banjoj Luci, a cilj joj je stvaranje mreže zaštićenih područja kroz povezanost svih parkova u regiji.

Petodnevnu konferenciju organizira svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) uz podršku ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Mava Fondacije.

Izvršni direktor WWF-ovog Mediteranskog projekta dr. Deni Porej rekao je na konferenciji za novinare prije otvaranja konferencije kako WWF već šest godina uspješno surađuje s ministarstvima odgovornima za zaštitu prirode u cijeloj regiji Dinarskog luka a kao rezultat te suradnje nastao je projekt “Parkovi Dinarskog luka” koji se provodi od siječnja ove godine i trajat će do kraja 2014. “To su prepoznali i Norvežani koji su podržali umrežavanje zaštićenih područja kao bitan element poboljšanja regionalne suradnje”, rekao je Porej i istaknuo kako prirodne vrijednosti ove regije treba ekonomski valorizirati i od toga napraviti komparativnu prednost za regiju u odnosu na ostatak Europe”, rekao je on.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istaknula je kako je sigurna da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regije, te dovesti do kvalitetne razmjene ideja i iskustava koje će doprinijeti da nacionalni parkovi i parkovi prirode na području Dinarskog luka posjećuju brojni turisti iz cijeloga svijeta.

Voditelj projekta “Parkovi Dinarskog luka” Leon Kebe iz WWF-a rekao je kako je ova konferencija prvi korak prema ostvarivanju ugleda Dinarskog luka u Europi i svijetu.

“Da bismo to postigli osmislili smo brend Parkovi Dinaridi i započinjemo suradnju sa sektorom turizma u zemljama Dinarskog luka kako bismo zajedno predstavili prirodno blago koje krasi našu regiju”, istaknuo je Kebe.

Voditeljica komunikacija u WWF-u Petra Boić Petrač kazala je kako su u okviru projekta osmislili brend Parkovi Dinaridi čiji je slogan “Neotkriveni svijet”, a slogan i logo su adaptirani na sve jezike zemalja partnera u projektu, kao i internetska stranica na adresi www.discoverdinarides.com.

“Naš je cilj da nakon tri godine projekta za Parkove Dinaride zna cijela Europa, a i šire, te da parkovi u regiji postanu sinonim za održivi turizam”, rekla je Boić Petrač.

Na konferenciji koja će se održavati do petka, nacionalni koordinatori svih osam zemalja predstavit će zaštićena područja u svojim zemljama i način njihovog upravljanja, a održat će se i radionice o održivom turizmu, procjeni vrijednosti zaštićenih područja te o razvoju budućih zajedničkih projekata. Bit će organiziran i studijski izlet u Nacionalni park Kozara.

Dinarski luk je područje jugoistočne Europe s površinom od otprilike 100 000 km2 i više od 6000 km obalne linije, koje obuhvaća cijelo područje okrenuto prema Jadranskom moru, od grada Trsta (Italija) do Tirane (Albanija). Uključuje dijelove Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije. U njemu su i prirodne ljepote zadarskog kraja, poput Nacionalnog parka Paklenica, Parka prirode Velebit i dr.

Izvor: Zadarski list