fbpx

Imate glavobolju? Kako ih prepoznati i liječiti

Glavobolje i migrene većina nas prihvaća kao sastavni dio života, no neke mogu biti opasne.

“Boli me glava”! Koliko ste puta izgovorili te tri riječi i nastavili raditi i živjeti kao da nije ništa… Povremene glavobolje većina nas prihvaća kao sastavni dio života. Istodobno, glavobolja je problem s kojim se liječnici često susreću. Obraćaju im se pacijenti koje muči kronična glavobolja ili akutna jaka glavobolja s burnim početkom. Takva glavobolja ima prijeteću prognozu i može biti znak ozbiljnih i teških bolesti.

Glavobolje mogu biti posljedica poremećaja u radu srca i krvotoka, moždanih tumora, neuroloških bolesti, glaukoma, bolesti očiju i ušiju, trovanja, upaljenih sinusa, infekcija, visokog tlaka i još niza drugih bolesti. Učestale glavobolje upozorenje su na koje se treba obavezno javiti liječniku i podvrgnuti temeljitim pretragama.

Sretna je okolnost što gotovo 90 posto glavobolja nisu posljedica organskog poremećaja. Najčešće su uzrok psihosomatske smetnje izazvane naglom promjenom vremena, niskim tlakom zraka, alkoholom, cigaretama, nedostatkom sna, profesionalnim teškoćama, a i mnogim konfliktnim situacijama u krugu obitelji ili na radnom mjestu.

Glavobolja ima raznih, a od ozbiljnijih najčešći su oblici: migrene, tenzijska glavobolja, glavobolja uzrokovana iritacijom moždanih ovojnica (meningitis, subarahnoidalno krvarenje), glavobolja kod tumora mozga te temporalni artritis, a česte su i neuralgične glavobolje – primjerice neuralgija trigeminusa, bolna dijabetička oftalmoplegija, herpes zoster oftalmikus…

Mrske migrene

Iz svih tih medicinskih naziva laik će najprije raspoznati – migrenu. Riječ je o povremenol pulsirajućoj glavobolji koja se javlja u jednoj polovici glave, a prate je mučnina i povraćanje. Najčešća je u djetinjstvu, adolescenciji, da bi u starijoj dobi napadaji postajali manje intenzivni i rjeđi, kao i za vrijeme trudnoće. Migrene muče 20 do 30 posto populacije, a kod žena je triput češća nego kod muškaraca. U 60 posto slučajeva od migrene pati i jedan od roditelja.

Klasična migrena počinje neurološkim znakovima – svjetlećim točkicama u vidnom polju, fotofobijom te omaglicom i šumom u uhu. Toj vrsti migrene obično satima prije napada prethode euforično stanje, žeđ, želja za slatkom hranom ili pospanost. S druge strane može se javljati i usporeno razmišljanje, osjećaj depresije, a ponekad se ne pojava baš nikakvi simptomi.

Kod obične migrene napad počinje bez najava, s čestom mučninom i povraćanjem, bez prethodnih neuroloških simptoma. I kod klasične i obične migrene – u 50 posto slučajeva, riječ je o genetskoj predispoziciji.

Utrnulost, bockanje u usnama, licu, ruci, nozi na jednoj strani tijela, a ponekad u kombinaciji sa smetanjama u govoru – uz povremenu slabost ruke i noge na jednoj strani, što može nalikovati na moždani udar – sve to upućuje da je riječ o kompliciranoj migreni. Bolesnik se uglavnom u potpunosti oporavi, no ponekad ostaju i manja oštećenja. Među komplicirane migrene spada i – tzv. bazilarna migrena. Počinje smetnjama vida, agresivnim ispadima, vrtoglavicom, dvoslikom, rijetko komom. Rijetko se pojavljuju svi simptomi, ali neki od njih javljaju se kod 30 posto djece s migrenom

Hortonova glavobolja

Poznate i kao “cluster” glavobolje, Hortonove glavobolje javljaju se četiri puta češće kod muškaraca nego žena. Karakterizira je konstantna jednostrana bol iza oka, koja se javlja dva ili tri sata nakon što bolesnik zaspi. Bol je intenzivna i stalna (nepulsirajuća) sa suzenjem, začepljenjem nosa i koji put crvenilom i otokom lica, što obično traje sat-dva. “Cluster” epizode koje traju dva do tri tjedna, mogu se javiti nekoliko puta u životu.

Što kad glavobolja napadne?

Kad se pojavi glavobolja, bilo obična, bilo migrena, nije dovoljno uzimati samo tablete protiv bolova. Zbog stalne glavobolje mišići vrata i leđa su zgrčeni, i to stvara još veću bol. Stoga je, osim masaže i vježbanja, najbolji lijek autogeni trening, joga ili transcedentalna meditacija, no sve uz savjet stručnjaka. U borbi s glavoboljom mogu pomoći i akupunktura, kiropraktika i masaža refleksivnih zona stopala i akupresura, odnosno tehnika masiranja i pritiskanja bolnih mjesta. I naravno – narodni lijekovi.

Od njih su najpopularniji – masiranje potiljka ili naizmjenične kupke nogu, šalica kave, velika doza vitamina B ili mlaz hladne vode po zapešću i žilama ruku. Ponekad se za smirenje glavobolje savjetuje i češće pranje glave, koja se ne smije nakon toga sušiti na prejakom izvoru topline.

Dobrim se lijekom smatra i jabučni ocat – a kod migrene najbolje je pomiješati pola jabučnog octa i pola vode u čaši, zagrijati do vrelišta i udisati paru. I svježe nariban hren, kad se udiše, pomaže. Prokušan recept protiv glavobolje je i med. Med ublažava napetost, koja je čest uzročnik jakih glavobolja.

Izvor: zena.hr