fbpx

iPhone aplikacija koja sama parkira vaš automobil

Kada bi mogli izaći iz automobila te ga pustiti da se sam parkira, san mnogih ljudi bio bi ispunjen.
Znanstvenici na sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu razvili su novu aplikaciju koja vašem iPhoneu omogućuje da parkira vaš automobil bez vas u njemu. Ono što je pritom najbolje je to da će ova Virtual Valet Parking aplikacija biti uskoro svima pristupačna, tvrde znanstvenici koji su je razvili.

“Povučete se na ivičnjak trotoara, pritisnete tipku na vašem smartphoneu i automobil se sam brine o svemu ostalome. Nakon toga reći ćete mu da se vrati po vas kad budete gotovi”, rekao je vodeći istraživač na ovom projektu Aaron Steinfeld za New Scientist.
Kako bi pronašao svoje vlastito mjesto za parkiranje, sustav koristi “paket” senzora sličnih onima koji se mogu naći u mnogim luksuznim automobilima. Tu su senzori pokreta koji reagiraju na kretanje drugih vozila i pješaka, zatim laserski daljinomjer koji određuje udaljenost objekata od prednjeg dijela automobila i slične stvari.

Informacije koje prikupe senzori šalju se u putno računalo na obradu. Računalo potom određuje kretanje vozila, a cijeli taj proces korisnik može pratiti putem svog smartphonea.

Uspješno testiranje

“Aplikacija radi u zatvorenom prostoru, na otvorenom, a mogla bi čak raditi i kod kuće”, rekao je Steinfeld.

Tijekom testiranja ove aplikacije, vozilo se moglo samostalno kretati kroz prepuno parkiralište, pronaći prazno mjesto i samostalno se parkirati.

Prema Steinfeldovim riječima, ono što Virtual Valet Parking aplikaciju čini privlačnom jest to da nisu potrebne nikakve promjene u postojećim pakirališnim objektima i infrastrukturi.
Zasad je jedini automobil koji je opremljen ovom aplikacijom modificirani Jeep Wrangler, koji su istraživači nazvali NavLab11. Ali na Sveučilištu se nadaju da će glavni proizvođači automobila uskoro početi usvajati ovu tehnologiju.

Istraživanje će biti predstavljeno na sajmu “Auto Apps and Mobile Device Evolution 2012” koji se ovog prosinca održava u Berlinu.

Izvor: net.hr