fbpx

Josipović: Sukob SDP-a i HNS-a znak je ozbiljne krize u Vladi

Predsjednik Ivo Josipović rekao je za HTV da je najnoviji sukob SDP-a i HNS-a “pokazatelj ozbiljne krize u Vladi”. Međutim, nada se da će se riješiti na odgovarajući način.

Na pitanje što misli, stoji li iza sukoba zbog poreza na nekretnine Radimir Čačić, kako to tvrde u SDP-u, predsjednik je odgovorio: “Možemo samo nagađati tko ima kakav utjecaj. Znamo koje su formalne posljedice presude. Gospodin Čačić je otišao iz Vlade, ali da li se bavi politikom, ono što bismo rekli, iza kulisa, o tome ne mogu nagađati. Ne bi bilo dobro da se itko bavi iza kulisa politikom jer politika je nešto što mora biti transparentno i prema građanima i prema ostalim sudionicima političkog procesa”, rekao je.

Ukupno opterećenje niže, ali Linić svejedno na meti

Podsjećamo, posljednjih se dana u javnosti pojavila informacija o raskolu u vladajućoj Kukuriku koaliciji zbog prijedloga poreza na nekretnine ministra financija Slavka Linića kojemu se najoštrije suprotstavio HNS.

Predstavnici IDS-a i HSU-a su tijekom jučerašnjeg dana više ili manje oštro napomenuli da žele biti više uključeni u odluke i prijedloge koalicije, a izrazili su i neka neslaganja s novim porezom, posebice šef IDS-a Ivan Jakovčić. Međutim, složili su se oko toga da se radi o različitim mišljenjima, a nikako raskolu. Na kraju se putem člana predsjedništva stranke Dragana Kovačevića oglasio i HNS koji je također rekao da nema raskola, ali i oštro napao Linićev porez. Iz SDP-a tvrde da su se detalji poreza raspravili na sastancima užeg dijela Vlade.

Kovačevićev je stav da se u vremenima najgore gospodarske krize ne smiju uvoditi nova porezna opterećenja. Pritom Kovačević u potpunosti ignorira Linićevo objašnjenje da se ne radi o novom poreznom opterećenju, već će porez na imovinu jednostavno zamijeniti komunalnu naknadu. Ukupno opterećenje čak bi trebalo biti i niže, s obzirom da se predviđa i ukidanje prireza koji građanima direktno “sjedaju” na plaću. Kovačević je zaključio da će HNS podržati uvođenje poreza na nekretnine, “ali tek kada se gospodarska situacija u zemlji stabilizira”.

Izvor: index.hr