fbpx

Karamarku 10 godina, Mitroviću prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi

Grancarić je kazala i kako je te kobne večeri jedini suosjećajan i normalan bio pas koji je oštećeniku lizao rane i stao uz njega dok je ozlijeđen ležao na dvorištu ispred kuće

Na deset godina zatvora jučer je nepravomoćno osuđen Šime Karamarko zvani Šika iz Kruševa, dok je umirovljenom pravosudnom policajcu Ivi Jovi Mitroviću određen prisilni smještaj te liječenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa zbog okrutnog ubojstva Mladena Divnića (62), prošle godine u Zelengradu tijekom proslave Đurđevdana.

Kontradiktorna obrana
– Ta proslava crkvenog blagdana Đurđevdan pretvorila se u pijančevanje koje je završilo tragično – smrću Mladena Divnića. Nesumnjivo je kako su optuženici Šime Karamarko i Ivo Mitrović u pijanom stanju za njegovu smrt odgovorni. Što se dogodilo najbolje opisuje iskaz svjedokinje Dare Gagić u čijoj kući se nemili odgađaj odigrao kada je kazala kako je ujutro, kad se ustala i došla u kuhinju, imala što vidjeti. Rekla je kako je tamo zatekla slomljenu stolicu i staklo po podu i da je sve bilo isprolijevano vodom – obrazlažući nepravomoćnu presudu rekla je sutkinja Grancarić dodajući kako se tijekom suđenja stalno provlačilo kako je oštećenik jadan, kako nema nikoga, da nije imao primanja i da je živio u staji. To, naglasila je Grancarić, ne znači da je nečiji život manje vrijedan.

– Svaki život, bez obzira na sve, jednako je vrijedan. Iz svih provedenih dokaza, iskaza sudskog vještaka za medicinu dr. Davora Mayera, nalaza i fotoelaborata obdukcije kao i iz zapisnika s očevida i rekonstrukcije ukazuju da je Divnić trpio bol satima, te da je na koncu preminuo od posljedica ozlijeda koje su mu tijeko noći optuženici nanosili – rekla je sutkinja Grancarić dodavši još i kako je te kobne večeri jedini suosjećajan i normalan bio pas koji je oštećeniku lizao rane i stao uz njega dok je ozlijeđen ležao na dvorištu ispred kuće.

Sudsko vijeće prilikom odmjeravanja kaznene sankcije za drugooptuženog Karamarka olakotnim je našlo njegovu neosuđivanost, to što je bio sudinik Domovinskog rata te ranjavan pa mu je izreklo deset godina zatvora što je ujedno i najmanju moguća kazna zakonom zapriječena za teško ubojstvo. Ispod te granice, obrazložila je Grancarić, nisu mogli ići jer se Karamarko sam doveo u situaciju smanjene ubrojivosti, odnosno zato što je njegovo takvo stanje posljedica prekomjerne konzumacije alkohola. A da je on doista kriv za mučenje i iživljavanje do smrti nad pokojnim Divnićem, Vijeće je zaključilo među ostalim i temeljem njegove obrane koja je bila kontradiktorna.

Oštećeni mozak i psihotične epizode
– Pri prvom ispitivanju odmah nakon počinjenja kaznenog djela Karamarko se branio šutnjom. U drugom iskazu pred istražnim sucem djelomično je teretio Mitrovića kazavši kako je on srušio oštećenika na pod sa stolice na kojoj je sjedio, te da ga je onda nastavio tući po cijelom tijelu stolicom, rukama i nogama, a tijekom iznošenja obrane kazao je kako misli da je Mitrović zapeo za stolicu, da bi potom krivnju prebacio na domaćina Zorana Gagića te Milenka Opačića – pojasnila je Grancarić ističući da je takav iskaz neživotan te da je Vijeće zaključilo kako bi on to i ranije rekao da je sve uistinu tako i bilo.

Što se, pak, Ive Mitrovića tiče, Grancarić se pozvala na nalaz sudske vještakinje Este Sušić. Ona je naime utvrdila da Mitrović od posljedica dugotrajnog alkoholizma i s tim u vezi niza psihičkih sindroma i oboljenja, treba biti dugotrajno stacionarno bolnički liječen u ustanovi zatvorenog tipa.

– U vrijeme počinjenja djela Mitroviću nije bila očuvana sposobnost shvaćanja, kao ni upravljanje postupcima. Iako je bio u fazama kada nije pio, njegov je mozak toliko oštećen da ima psihotične epizode, labilan je i impulzivan, te ima trajni poremećaj osobnosti. Postoji velika opasnost da bi on mogao ponoviti isto ili slično kazneno djelo – mišljenje je vještakinje Sušić koje je bilo presudno sudskom vijeću da kod objave presude kaznenu sankciju zamijeni upućivanjem na liječenje sve dok za to liječnici procijene da postoji potreba.

[stextbox id=”okvir” caption=”KRONOLOGIJA ZLOČINA KOJI JE ZAPREPASTIO JAVNOST” image=”null”]

Prema navodima tužiteljstva Mitrović i Karamarko u Zelengrad su u kuću Zorana Gagića 6. svibnja došli zajedno s kasnije ubijenim Divnićem slaviti Đurđevdan. Tamo su jeli, pili i onda se počeli svađati. Karamarko je Divnića polio vrućom vodom, a oba optuženika su ga tukli rukama i nogama. Bacili su ga na pod i dalje tukli. Onda su malo pili, pa su ga vukli za noge na dvorište. Iako je Divnić zapomagao, nisu prestajali s udarcima ni ispred kuće. Potom mu je Karamarko skinuo hlače, a kad je do pasa gol onako ležao, on i Mitrović su mu zajedno gurali sitno zrnasto kamenje u predio spolnog organa i u stražnjicu. Nakon toga, odveli su ga do Mitrovićeva automobila, a potom ga je Mitrović odvezao na obližnji izvor gdje ga je uz Opačićevu pomoć pokušao oprati od krvi. Vidjevši da mu nema pomoći, Mitrović je oko šest sati ujutro pozvao policiju i Hitnu medicinsku pomoć kazavši kako u automobilu ima ozlijeđenu osobu kojoj je potrebna pomoć. Istovremeno, Karamarko se s Gagićem odvezao do svoje obiteljske kuće u Kruševu, no ubrzo su Mitrović i Karamarko uhićeni i pritvoreni. Sve otada Karamarko se nalazi u istražnom centru u Zadru, dok je mitrović zbog psihijatrijskih problema premještan u šibensku zatvorsku bolnicu. Nakon izricanja presude sutkinja Dijana Grancarić jučer im je obojici produljila pritvor.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”SUPRUZI I KĆERI POZLILO” image=”null”]

– Ajme, meni, ajme, ajme… – zavriskala je supruga Šime Karamarka, a potom je čuvši presudu sutkinje Dijane Grancarić koja je za Šimu Karamarka kazala da je kriv zbog teškog ubojstva Mladena Divnića te da ga osuđuje na deset godina zatvora, u plač briznula i njegova kći pa su obje iznesene iz sudnice na hodnik kojim su još par minuta kasnije odjekivali jecaji i zapomaganje.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list