fbpx

Kero i Batur osuđeni na zatvor pa pušteni na slobodu

Iako osuđeni na zatvorske kazne nisu mogli sakriti izraz zadovoljstva i olakšanja jer su danas nakon godine i pol dana provedene iza rašetaka zadarskog Istražnog centra pušteni na slobodu.

Ante Batur (31) nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i deset mjeseci dok je njegov sedam godina mlađi prijatelj Roko Kero (24) osuđen na tri i pol godine zatvora zbog dva brutalna i oružana razbojstva koja su im optužnicom zadarskog tužiteljstva stavljena na teret.

No, kako je u obrazloženju presude kratko pojasnio predsjednik Sudskog vijeća Marija Bitanga, bivšim zaštitarima i kick-boksačima dokazana su razbojstva nizom tzv. personalnih dokaza koja se odnose na iskazivanje svjedoka, potom materijalnim dokazima, ali i indicijama kojih je, kako je podvukao sudac Bitanga, bilo na pretek.

Pri izricanju visine zatvorske kazne, Baturu je kao otegotna okolnost uzeta u obzir činjenica da je već osuđivan, a u olakotne okolnosti sud je cijenio njegovu mladu životnu dob i to što je sportaš, te činjenicu da nije dokazano da su njih dvojica opljačkali automat klub pravim oružjem.

U Slučaju osuđenog Kere “presudile” su samo olakotne okolnosti, a to je također, njegova mladost, neosuđivanost i bavljenje sportom. S obzirom na to da su u pritvoru proveli godinu i pol dana, a dosuđene zatvorske kazne su im manje od pet godina, obojica su odmah nakon izrečene presude pušteni na slobodu do pravomoćnosti.

Oni su se podsjećamo, optužnicom teretili da su 15. ožujka prošle godine usred noći došli do obiteljske kuće Krystyne B. u Biogradu te odjeveni u tamnu odjeću s “fantomkama” na glavi i rukavicama, provalili kroz balkonska vrata u dnevni boravak u kojem je ona još gledala televiziju. Stavili su joj pod vrat kuhinjski nož i vilicu za roštilj te zatražili novac prijeteći joj da će je zaklati, izbosti i utopiti ako im ne kaže gdje drži novac. Ukrali su joj veću količinu zlatnog nakita i 120 eura, ukupne vrijednosti od oko deset tisuća kuna. Dva mjeseca kasnije tijekom noći došli su do automat kluba “Interigre” kod nogometnog stadiona na Stanovima, no ovaj put bili su “maskirani” bijelim plahtama preko glave i tijela s prorezima za oči. Na glavi su imali kape te su uz prijetnju puškom i pištoljem, prisilili goste kluba da ostanu na svojim mjestima. Prema optužnici ukrali su oko 45 tisuća kuna te još oko šest tisuća kuna i ključ za rulet.

Ovo će suđenje ostati upamćeno i po tragičnom završetku trećeooptuženog u ovom slučaju, a riječ je o Nevenu Marušiću. On je naime, bio optužen za supočiniteljstvo jer im je pružio “skrovište” nakon pljačke automat kluba i bijega. Ali, samo dan nakon što mu je na Županijskom sudu u Zadru počelo suđenje, 32-godišnji Zadranin Neven Marušić objesio se u dvorištu svoje obiteljske kuće.

Izvor: Zadarski list