fbpx

“Lavice” velikog srca

Cilj je pod jednom organizacijom okupiti žene koje vole motore i koje vole humanitarni rad

Dvadesetak žena iz čitave Hrvatske, čak i iz Bihaća i Ljubljane, koje na prvi pogled nemaju baš ništa zajedničko dijele jednu strast – ljubav prema motorima. Zajedničke interese kao što su motosusreti, vožnja motorom, ali i želja za pomaganjem kroz humanitarni rad odlučile su ujediniti ne bi li bile jače te su osnovale prvo Moto sestrinstvo “Lavice”. Inicijativa koja je krenula od dvije zadarske lavice Đurđice Perković i Karin Bujanowski za sada je jedinstvena u svijetu, a osim što su ove dvije žene i strastvene motoristice začetnice nečega sasvim novoga, njihova misija ima i više nego plemenit cilj.

Humanost na djelu

– Žene u motoklubovima nisu ništa novo, postoji i nekoliko ženskih motoklubova u Hrvatskoj, no naš cilj nije bio osnivanje kluba, naš cilj bio je okupiti pod jednom organizacijom žene koje vole motore i koje vole humanitarni rad. U naše sestrinstvo mogu se uključiti motoristice koje su već sada u nekom klubu upravo stoga jer mi nismo, niti želimo biti klub, ali mogu se uključiti i žene koje nemaju priliku biti dio nekog kluba, a željele bi se družiti i surađivati s ljudima istih ili sličnih interesa, kažu Đurđica i Karin.

Kako su članice prvog motosestrinstva prilično daleko jedne od drugih te žive u Splitu, Zadru, Rijeci, Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Umagu, Bihaću i Ljubljani, uglavnom komuniciraju preko interneta i telefona, a na taj način dogovaraju i koordiniraju i različite humanitarne akcije koje su temelj njihova rada. Tako su do sada Lavice već imale jednu akciju “Lavice i prijatelji, srcem za djecu” tijekom koje su za djecu na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar sakupljale igračke, a među ostalim su i redovite dobrovoljne davateljice krvi. No njihov aktivni rad u društvu tek predstoji. Tako će na proljeće u suradnji s policijom organizirati preventivnu akciju “Imaš kacigu, imaš život” koja za cilj ima sigurnost motorista u prometu te će se tom prigodom provoditi kontrola opreme. Jedna od akcija koja za cilj također ima preventivno djelovanje i sigurnost u prometu je i ona koja će oduševiti sve srednjoškolce. Naime, pod punom opremom, Lavice će posjećivati učenike 3. razreda srednjih škola, zajedno s policijom i tehničkim pregledom te će govoriti o opasnostima koje vrebaju na motoriste, opremi koju moraju imati, kako i kada dobiti vozačku i slično. No, prva akcija očekuje ih već ovoga Božića kada će obučene u tete mrazice uveseljavati poklonima djecu u bolnici.

Veliki otpor prilikom osnivanja

Đurđica i Karin priznaju kako osnovati motosestrinstvo nije bilo jednostavno te su se iznenadile kada su naišle na popriličan otpor pojedinaca.

– Naišle smo na dosta veliki otpor prilikom osnivanja. Radi se o nečem novom, naime vožnja motorima spada u muški svijet u koji žene teško ulaze. Mi se tek trebamo dokazati i sigurne smo da će na nas tada drugačije gledati i oni koji nisu baš zadovoljni našim sestrinstvom, kažu Lavice.

Sjedište sestrinstva nalazi se u Zadru, a službenu prezentaciju imat će u Karlovcu tijekom iduće motorističke karavane pod nazivom “Karavana za život – bikeri na cesti”. Iduće godine u lipnju organizirat će i veliku proslavu prvoga rođendana.

U samom Zadru za sada postoji sedam lavica, od 19 pa do 45 godina, a iako su dosta mlade kao sestrinstvo, sigurne su da će se sve više širiti i da će im se pridružiti sve žene koje dijele slične interese, bez obzira na to jesu li već u nekom klubu ili nisu. Svojim radom nadaju se, dokazat će kako ne pretendiraju biti motoklub ili uzimati nekome mjesto i ulogu, žele se samo družiti i pomagati drugima. Također najavljuju suradnju i s motoklubovima s kojima imaju odličnu suradnju.

Iako se motori i brzina uglavnom vezuju uz pripadnike jačeg spola, ove žene nimalo ne zaostaju za njima.

– Na početku te privuče adrenalin, sloboda, a onda se navučeš. Sve krene od skutera, dok ne prodaš auto kako bi kupila motor, smije se Karin. A djevojke su na motorima u svim uvjetima, osim kad pada snijeg.

Lavice voze pod svojevrsnim životnim motom “Ista među jednakima”, a želja im je da im se jave sve žene koje voze motor i žele biti sudionice sestrinstva, što mogu učiniti na njihovoj facebook stranici MS LAVICE.

– Postoje predrasude o tome da žene ne mogu voziti motore, pozivamo ih da nam se pridruže i da ih zajedno rušimo, zaključuju Đurđica i Karin.

Zaštitni znak albino lavica
Zaštitni znak i simbol Lavica je bijela albino lavica unutar šape. Na pitanje zašto baš albino lavica, Đurđica kaže kako je ona drugačija u prirodi, posebna, a poznato je i da lavice uvijek štite svoju obitelj, njen su nosilac. Upravo Lavice čine veliku obitelj, svojevrsni čopor, zaključuje Đurđica.

Izvor: Zadarski list