fbpx

Linićeva djeca ne plaču kao naša

Sotlar je najavio svoj dolazak na deložaciju te, navodno, zatražio policijsku pomoć u PU zadarskoj

Nakon mirnog prosvjeda pred zgradom Ispostave Porezne uprave u Zadru jučer su, drugi dan za redom, mirnim okupljanjem ispred Općinskog suda članovi obitelji Vukić iz Arbanasa, pripadnici građanskih udruga i solidarni građani još jednom upozorili na tragediju te zadarske obitelji. Temeljem ovrhe koju je Porezna uprava pokrenula radi dugovanja Mira Vukića Općinski je sud proveo javnu dražbu na kojoj je njihova kuća prodana te je donesena odluka o deložaciji Vukićevih za četvrtak u 10 sati. Uz obitelj Vukić jučer su ponovno bili aktivisti “Živog zida” iz Zagreba, a podršku su im dali i članovi udruge “Hrvatska sloga”.

– Gdje je sada pravda i pravednost na koje se poziva predsjednik Ivo Josipović? Pisali smo o ovome i ministru financija Slavku Liniću, ali nismo dobili odgovor već nam je kratko u telefonskom razgovoru službenica u tom ministarstvu odgovorila da “gdje bi Linić bio kad bi dnevno čitao 200 pisama”. Prozivam ga jer njegova djeca danas ne plaču kao naša – rekla je očajna Višnja Vukić, suvlasnica kuće.

Agonija danas deveteročlane obitelji Vukić počela je sredinom devedesetih kad su Višnja i Miro ostali bez posla. Miro je 1996. otvorio automehaničarsku radionicu, ali mu posao nije išao pa je bio primoran obrt zatvoriti. No zbog neupućenosti taj obrt Miro nije odjavio zbog čega su mu se nagomilale obveze prema Poreznoj upravi. Godine 2007. dug se s kamatama već popeo do 92 tisuće kuna, da bi on već iduće, 2008. godine, zbog visokih poreznih kamata dosegnuo 288 tisuća kuna.

Kako Vukići nisu imali novca za podmirenje duga, Porezna uprava je kuću stavila na dražbu. Na trećoj po redu, za iznos od svega 40 tisuća eura, kupila ju je slovenska tvrtka Boškarija gradnja, čiji je vlasnik Blaž Sotlar. Paradoks u cijeloj priči je kako se nakon prodaje Porezna uprava nije naplatila niti za lipu, a dug je sada već premašio pola milijuna kuna. Sotlar je, kako neslužbeno doznajemo, najavio svoj dolazak na deložaciju, a navodno je, radi svoje sigurnosti s obzirom na najavljeno okupljanje pred kućom Vukićevih, zatražio policijsku pomoć u PU zadarskoj.

Izvor: Zadarski list