fbpx

Lisica i Badurina im obećali isplatu plaća za kolovoz

Iako se po preuzimanju Adrije d.d. Adria Zadar 1 d.o.o. obvezala zadržati sve radnike, oni su jučer već imali razloga sumnjati kako se spremaju otkazi za 100-tinjak onih iz Benkovca i Knina. Novi vlasnik Neven Badurina opovrgnuo je te glasine i najavio isplatu plaća za kolovoz već danas

Nakon što su poduzetnici Neven Badurina i Jadranko Lisica prije svega nekoliko dana u najam na pet godina preuzeli zadarsku Adriju zajedno sa svim obvezama, dobavljačima i radnicima, već prvi dan ovog tjedna, na pomolu su, kako doznajemo od zaposlenika, i prvi ozbiljniji problemi.

Badurina obećao poštovanje ugovora
Po riječima radnika bivše Adrije, a današnje Adrije Zadar 1, koji su zbog straha za svoja radna mjesta željeli ostati anonimni, proizvodnja u toj riboprerađivačkoj tvrtki nastavljena je, no u ponedjeljak ujutro u zadarskom pogonu za preradu ribe pojavilo se 70 zaposlenika Ostree iz Stankovaca, tvrtke za soljenje inćuna u vlasništvu Nevena Badurine. Uz njih, jutarnju smjenu odradilo je 40 “starih” radnika, a poslijepodnevnu njihove kolege iz Zadra. Adria Zadar 1 preuzela je ugovorom ukupno 286 zaposlenika od kojih je stotinjak s područja Benkovca i Knina i upravo njihova radna mjesta jučer su postala upitna. Radnici kažu kako su doznali da ih je Rozana Jelenković, pravnica u tvrtki, u ponedjeljak ujutro pokušala odjaviti u Zavodu za mirovinsko osiguranje što bi, ističu, bilo kršenje odredaba potpisanih ugovorom o petogodišnjem najmu. Što se točno zbiva pokušali smo doznati od bivšeg i sadašnjih vlasnika, no javio nam se samo Neven Badurina koji je odmah opovrgnuo tvrdnje zaposlenika.

– Ne, to nije istina. Proizvodnja je nastavljena i svi su radnici zadržani na svojim radnim mjestima. Istina je da je 70 radnika iz Ostree jutros došlo u Zadar, ali ne kako bi oni tu i ostali već je riječ o 15 tehnologa i 55 radnika koji su došli kao ispomoć i jer su stručni, a Adria nije imala stručni kadar. Oni će tu ostati tri dana samo kako bi ostale radnike uputili u posao – pojasnio je Badurina dodajući kako će se poslovni rezultati vidjeti uskoro, a već za godinu dana da će se vratiti i stari sjaj tom posrnulom riboprerađivaču.

Do kraja mjeseca i plaće za rujan i listopad
Badurina je obećao i isplate zaostalih plaća, a uplatu prve na radničke račune najavio je za danas, no nije znao reći za koji bi to mjesec bilo. Adria d.d. je, podsjetimo, ostala dužna radnicima plaće za kolovoz, rujan i listopad, a Lisica i Badurina dugovanja su preuzeli u cijelosti i to prošli četvrtak kada je u Adriji održano mirenje.

Izvor: Zadarski list