fbpx

Lisica radnicama Adrije: Ili ugovor na određeno ili – kući!

Pravna služba PPDIV-a podnijela je podnesak Državnom inspektoratu u Zagrebu za nepravilnosti u Adriji te tužbu sudu u Zadru za nepoštovanje sporazuma o prijenosu ugovora o radu i namirenja svih potraživanja zaposlenih – kaže Blažević, dodajući kako su u pripremi kaznene prijave protiv svih potpisnika ugovora o zakupu

Otkako su Neven Badurina i Jadranko Lisica sa svojom tvrtkom Adria Zadar 1 preuzeli u najam Adriju d.d. od Miodraga Lacića, radnice iz Benkovca i Knina koje su svaki dan dolazile na posao u tu riboprerađivačku tvrtku svakodnevno imaju neugodnosti. Najnovija koju je na svojoj koži iskusilo 27 zaposlenica s benkovačkog područja dogodila se jučer u 14 sati kada su došle na posao odraditi drugu smjenu.

Ponuđen im tromjesečni ugovor
– Na ulazu u pogon dočekao nas je tehnolog i rekao nam da sačekamo direktora, a onda se za par minuta pojavio Jadranko Lisica i rekao nam neka idemo u računovodstvo potpisati ugovor. Riječ je o ugovoru na određeno vrijeme od tri mjeseca, a kako smo sve u stalnom radnom odnosu, to smo naravno odbile, ispričale su nam radnice na ulazu u tvrtku jer je djelatnik na “porti” dobio zapovijed da novinare ne pušta u krug tvornice.

– Kad smo Lisici rekle da nećemo to potpisati, odgovorio nam je da idemo doma i da nemamo tu što tražiti. I to smo odbile i sad, evo, čekamo tu u krugu tvornice jer, čak i kad bismo htjele otići kući, ni jedna od nas nema novca za kartu. Nas 30 nismo dobile ni zaostatke za kolovoz, jednako je i sa 50-ak zaposlenica iz Knina, dok su sve ostale dobile plaće, ali u kuverti, na crno, pojadalo nam se svih 27 radnica odlučnih u nakani da sačuvaju svoja radna mjesta zajamčena im ugovorom o zakupu, a koji su potpisali bivši sa sadašnjim direktorima. Ističu kako bi možda čak i pristale da im novi poslodavac vrati radne knjižice te ih odjavi kao tehnološki višak kako bi barem stekle prava na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje te ostala prava kao nezaposlene. Napomenule su međutim da ni takvo što ne bi bilo pravedno jer su Badurina i Lisica od preuzimanja tvrtke doveli 20-ak radnica koje rade na crno i najavili da će ih dovesti još 30-ak.

– Nedavno je Badurina za medije izjavio kako smo mi iz Benkovca vrijedne i radišne pa da će nas zadržati, a danas nas Lisica dočeka ovako. Štoviše, jednu je kolegicu uhvatio za rukav i izgurao iz računovodstva gdje je došla po ‘prosjek plaće’. Rekao joj je da ‘biži ća’ i kako zna da je ona kolovođa koja je nagovorila ostale da ne potpišu ugovor na određeno. To nije tako. Svih 27 jednoglasne smo i složne u ovome – ističu radnice na rubu suza zbog cjelokupne situacije i zbog, kako kažu, ponižavanja i šikaniranja koja trpe od kolovoza.

Sindikat zgrožen odnosom prema radnicama
– Zgrožen sam i konsterniran ponašanjem prema radnicama Adrije. To je još jedan dokaz nepoštovanja pravne države i nefunkcioniranja sustava Republike Hrvatske za što su odgovorna ministarstva, a posebice Ministarstvo financija, Inspektorat rada, Državno odvjetništvo i institucije u okviru MUP-a koje provjeravaju sumnje na organizirani kriminal i za nepoštovanje zakonskih pravnih akata Republike Hrvatske – rekao nam je Ivica Blažević, regionalni povjerenik sindikata PPDIV čija je pravna služba u Zagrebu jučer poduzela sve radnje kako bi stali u zaštitu interesa svih 286 zaposlenika Adrije d.d. čiji su ugovori preneseni u Adriju Zadar 1 d.o.o.

– Pravna služba podnijela je podnesak Državnom inspektoratu u Zagrebu za nepravilnosti koje se događaju u Adriji te tužbu sudu u Zadru za nepoštovanje sporazuma o prijenosu ugovora o radu i namirenja svih potraživanja zaposlenih. Također, predan je podnesak i Ministarstvu financija – Poreznoj upravi za nepravilnosti u isplati plaća sukladno novom zakonu da se moraju isplaćivati brutto iznosi – kaže Blažević, dodajući još i kako su u pripremi kaznene prijave protiv svih potpisnika ugovora o zakupu, odnosno prijenosu radnih prava za svih 286 radnika.

Kako će završiti cijela ova priča, slijedi li možda raskid ugovora o najmu, stečaj ili neko treće rješenje, ostaje za vidjeti u idućih nekoliko dana. Jadranka Lisicu jučer smo uspjeli dobiti na telefon, ali nam je odbio komentirati ovuu situaciju.

[stextbox id=”okvir” caption=”U INSPEKTORATU RADA NE ŽELE NITI SASLUŠATI RADNICE” image=”null”]

Radnice Adrije prošli su tjedan od direktora Jadranka Lisice, suvlasnika Adrije Zadar 1 d.o.o. s Nevenom Badurinom čule nešto što ih je zabrinulo.

– Lisica se prepirao s nama i u prepirci nam rekao kako njega ne zanimaju radnici, niti riba, niti proizvodnja, već samo teren na kojem se nalazi tvornica. Danas nama nudi ugovore na tri mjeseca, a sutra možda i preostalim radnicama – ističu nezadovoljne radnice Adrije iz Benkovca koje su jučer pokušale dobiti pomoć nekih institucija, no u zadarskom Inspektoratu rada poklopili su im slušalicu ne saslušavši ih do kraja. U istinitost uvjerili smo se i sami jer smo nakon prve rečenice s druge strane dobili samo “hvala i doviđenja”.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list