fbpx

Mađari su Čačića eliminirali zbog Ine, MOL sada više nitko neće ‘pritiskati’ da ulaže u tvrtku

Presuđujući zatvorskom kaznom prvom predsjedniku Vlade Radimiru Čačiću Mađari su drastično promijenili odnose snaga u Nadzornom odboru i Upravi Ine te ponovo otvorili put snažnoj MOL-ovoj dominaciji. On je od dolaska na vlast snažno ‘pritiskao’ mađarske suvlasnike da ulažu u tvrtku, što je MOL iz godine u godinu s uspjehom izbjegavao. Sada će Vlada biti zaokupljena svojim problemima i to više nitko neće činiti.

Presudom prvom predsjedniku Vlade Radimiru Čačiću Mađari su drastično promijenili odnose snaga u Nadzornom odboru i Upravi Ine te ponovo otvorili put snažnoj MOL-ovoj dominaciji u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Vladin ‘buldožer’ je, naime, od dolaska na vlast snažno ‘pritiskao’ mađarske suvlasnike da znatnije ulažu u tvrtku, što je MOL iz godine u godinu s uspjehom izbjegavao.

Tako se godinama na sva zvona objavljivala modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku da na kraju od svega ne bi bilo ništa. Sisak ‘nije ni taknut’ a rafinerija Rijeka obnovljena je tek djelomično.

MOL izvlačio milijune iz Ine a nisu ulagali ništa
Usporedo s time godinama je najavljivana i obnova Ininih benzinskih postaja u što su, navodno, trebali biti uloženi milijuni kuna. Ni tu se sve do ove jeseni nije učinilo puno. MOL je kroz dividendu svake godine izvlačio novac iz Ine, a ulagao je minimalno.

Međutim, dolaskom Radimira Čačića na mjesto ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade, pritisak na Mađare je odjednom porastao. Iako on i njegov koalicijski kolega Slavko Linić, zbog prigovora EU, nisu uspjeli ući u Nadzorni odbor, pružili su snažnu podršku hrvatskim članovima Uprave i NO-a koji, žestoko ‘ratuju’ s MOL-ovim predstavnicima u kompaniji. Zaprijetili su inspekcijama ukoliko se Inine investicije ne ubrzaju.

Stiješnjeni u kut, Mađari su unatrag mjesec dana ubrzali dio ulaganja. Obnova zapuštenih benzinskih postaja krenula je punom parom, a hrvatski dio NO-a ponovno se osjetio jakim. Ohrabreni prvostupanjskom presudom Radimiru Čačiću smatrali su da daljnje investicije sada nitko ne može zaustaviti.

Srušili ministra i uzdrmali Vladu, za ulaganja više nitko neće pitati
Međutim, drugostupanjskom presudom zbog koje će potpredsjednik vlade morati odslužiti zatvorsku kaznu od najmanje 11 mjeseci u zatvoru (osuđen je na 22 mjeseca, a uvjetno može biti pušten nakon odsluženja pola kazne), Mađari su uzdrmali ne samo njega već i cijelu Vladu.

Gotovo je sigurno da će nakon nje MOL-ova pozicija u Ini ponovno ojačati. Više neće biti nikoga od politički jakih ministara koji će im ‘puhati za vratom’. Vlada će, uključujući i Slavka Linića, mjesecima biti zaokupljena problemima spašavanja koalicije. Čačićevom zamjeniku, kada i bude imenovan, trebat će vremena da preuzme kontrolu i uđe u posao. Za MOL-ove investicije, više nitko neće pitati.

Izvor: dnevno.hr