fbpx

Mesić: Gotovina ne bi završio u Haagu da se HDZ nije ispriječio

Da je 1998. Gotovina razgovarao s haaškim istražiteljima mislim da nikad ne bi vidio Haaga, tvrdi Mesić, a za to krivi – HDZ.

O oslobađajućoj haaškoj presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču oglasio se i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Rekao je da se Gotovinina zahvala na Trgu bana Jelačića (“predsjedniku Republike, instituciji predsjednika Republike) odnosi dijelom i na njega.

– Gotovina jako dobro zna što sam sve poduzimao da riješim njegovu situaciju. Drago mi je da se sve ovako završilo. Haaški sud je potvrdio da radi za ono što je osnovan, da osuđuje krivce, a oslobađa nevine – rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za Novi list.

No, komentirao je i euforiju u Hrvatskoj nakon presude u Haagu:

– Što se efekta presude tiče, naša je javnost euforično reagirala, a bilo je i nepotrebnih reakcija, poput bdijenja i mobilizacije crkve. Presuda je bila napisana mjesec i pol ranije – rekao je Mesić, te tvrdi da je Gotovina mogao izbjeći godine u zatvoru.

– Kada su haaški istražitelji 1998. tražili intervju s nekim osumnjičenicima, a i Gotovina je bio među njima, bilo je sasvim logično da HDZ-ova vlast dopusti Gotovini taj intervju. Da se to dogodilo, mislim da on nikada ne bi vidio Haaga. Ali, HDZ-ova vlast je Gotovini zabranila intervju – tvrdi Mesić za Novi list.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.