fbpx

Milanović poručio HDZ-u: Prestanite ako Boga znate

Mi tu pokušavamo nešto napraviti, nešto veliko, korisno s tim europskim novcem koji je i naš novac, poručio je premijer

Dajte molim vas više prestanite s ovim, prestanite ako Boga znate, poručio je jučer premijer Zoran Milanović HDZ-u, prozvavši tu stranku da svojim prijedlogom nastavlja potpaljivati strasti i širiti strah u javnosti.

Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog Kluba HDZ-a o donošenju rezolucije o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije u funkciji uspostave ustavnopravne jednakosti svih građana RH. Naglasio je kako Vlada, u suradnji s institucijama EU, razmatra rješenja prometnog povezivanja hrvatskog juga, te da će gradnjom mosta ili nekim drugim oblikom praktične, korisne i isplative veze osigurati tu povezanost.

– Mi tu pokušavamo nešto napraviti, nešto veliko, korisno s tim europskim novcem koji je i naš novac. Dajte molim vas više prestanite s ovim, prestanite ako Boga znate, poručio je premijer HDZ-u.

Ozbiljan pristup izgradnji mosta
I ministar prometa, mora i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako Vlada aktivno radi na pronalaženju prihvatljivog rješenja za povezivanje hrvatskog juga. To, istaknuo je, uključuje izradu studije do 1. lipnja 2013. godine koju će financirati EU, a koja obuhvaća i rješenja oko gradnje Pelješkog mosta i tzv. neumskog koridora, kao i trajektnu liniju.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako ova vlada, za razliku od prethodnih, temu povezivanja juga Hrvatske ne koristi “za političko loptanje”, već da ozbiljno pristupa tom pitanju.

– U izradi je predstudija izvodljivosti, dakle cijeli projekt realnog povezivanja, ne samo pričanje o tome bez novaca, nego realnog izvora financiranja iz europskih fondova. Ne razumijem o čemu se ovdje radi, pretpostavljam da to znači da će cijela oporba unisono podržati rješenje na kojemu mi upravo praktično radimo, poručila je.

Vlada je Saboru predložila i da ne prihvati prijedlog zaključaka o upravljanju državnom imovinom, kojim Hrvatski laburisti od Vlade traže da u roku od 30 dana izradi strategiju upravljanja državnom imovinom. Premijer Milanović rekao je kako takva strategija do sada nije bila donesena u Hrvatskoj, neozbiljnim ocijenivši zahtjev za njezinim donošenjem u roku od 30 dana.

Auta nisu Fabergeovo jaje
Vlada je dala suglasnost MUP-u za nabavu 64 službena vozila putem operativnog leasinga, a premijer Milanović ponovno je nužnim ocijenio promjenu propisa u tom području, kako bi se ministarstvima dopustilo da sama odlučuju o pitanjima koja spadaju u operativni trošak poslovanja.

– Ne vidim zašto ministarstvo ne bi samo odlučivalo, kao da nabavljamo ‘Fabergeovo jaje’, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odluku je opravdao kao nužnu obnovu voznog parka koji se koristi za sigurnost štićenih osoba, ističući da je novi automobil za takvu namjenu puno bolja, pa i jeftinija opcija za policiju.

Na novinarski upit stoji li tvrdnja da je popravak starih službenih vozila skuplji od nabavke novih naveo je primjer Vatrogasne zajednice, koja je, istaknuo je, nedavno više novca platila za popravak vozila nego što bi koštala nova.

– Bolje je imati novi auto i da policajci rade u novim autima, nego da se plaćaju ogromni troškovi popravka, rekao je Ostojić.

Izvijestio je da postoje tri kategorije štićenih osoba, među koje spadaju i osobe koje više nisu na funkcijama u određenom razdoblju, sukladno sigurnosnoj procjeni. Dodao je da policija štiti i strane dužnosnike u službenoj posjeti Hrvatskoj, kao što je nedavno bio slučaj i s američkom državnom tajnicom Hilary Clinton. (Hina)