fbpx

Miletić ostaje bez “Hotela Zadar”

Na Trgovačkom sudu Zadar u petak je objavljena presuda u sporu koji su dva mala dioničara “Hotela Zadar” pokrenuli protiv načina na koji je provedena dokapitalizacija tvrtke prije dvije godine.

Sudac Tomislav Jurlina prihvatio je zahtjev Branislava Zeca iz Sinja i Danijela Labaša iz Varaždina za pobijanjem odluke dioničarske skupštine o dokapitalizaciji. Osporenom dokapitalizacijom bilo je omogućeno Denisu Fuduriću da za samo 800 tisuća kuna postane vlasnik 34 posto dionica “Hotela Zadar”.

Dokapitalizacija je obrazložena potrebom za svježim kapitalom jer su “Hoteli Zadar” bili u gubicima, no kako su u to vrijeme samo kratkoročne obveze tvrtke iznosile 10 milijuna kuna, sudac je ocijenio da ovih 800 tisuća kuna nije mogao značiti dovoljan svježi kapital.

Utvrđeno je također da je Fudurić za samo dvadesetak dana prenio te “svoje” dionice na većinskog dioničara Milana Miletića. A to znači da su očito bili u dogovoru, odnosno da su mali dioničari bili prevareni.

Naime, samo je Fudurić mogao kupiti dionice po povlaštenoj cijeni od samo 10 kuna po dionici, a mali dioničari su nudili više od 300 kuna. Trgovački sud Zadar je donio presudu samo za jednu očito nelegalnu dioničarsku skupštinu, no ovo je ipak samo prvostupanjska odluka.

U “Hotelima Zadar” bi i zbog ovoga, kao i zbog drugih stvari koje su mali dioničari prijavljivali nadležnima, vjerojatno bilo elemenata i za kaznenu odgovornost. Od krivog prikazivanja prometa u Hotelu “Kolovare” (po nekim izvorima boravišna pristojba se ne doznačuje), o gospodarenju objektima na plaži, o najmu sale za svatove i prikirivanju zarade. Ipak, dok ova presuda ne prođe postupak revizije, u knjizi dioničara Milan Miletić i nadalje je najveći dioničar.

Izvor: Slobodna Dalmacija