fbpx

Mora u zatvor: Čačić zbog prometne nesreće osuđen bezuvjetno na 22 mjeseca

“Presuda je apsolutno neočekivana za nas”, kazao je Čačićev odvetnik Čedo Prodanović, dodajući da će kaznu Čačić služiti u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj

Županijski sud u mađarskom Kapošvaru osudio je u srijedu prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora, javljaju mađarska novinska agencija MTI i britanski Reuters.

Prema mađarskoj novinskoj agenciji sud je djelomično izmijenio odluku nižeg suda ispuštajući odredbu o trogodišnjem roku kušnje te ukinuo preliminarnu odluku o oslobađanju.
Britanska agencija Reuters izvještava, pozivajući se na Čačićeva odvjetnika, da je Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog svoje uloge u prometnoj nesreći.
Reuters, pozivajući se na glasnogovornika suda, navodi i da se na ovu odluku ne može žaliti i da Čačić mora početi služiti kaznu unutar jednog do dva mjeseca.

Nepravomoćnom presudom Čačić je 29. lipnja osuđen na 22 mjeseca uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. godine dogodila u Mađarskoj a u kojoj su poginule dvije osobe.

Čačić u srijedu nije bio na sudu u Kapošvaru.

Zoran Milanović odbio je na aktualnom prijepodnevu Sabora komentirati najnoviju odluku mađarskog suda.

Mađarski odvjetnik prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića Peter Zemczni k u srijedu nije želio komentirati pravomoćnu presudu mađarskog suda koji je Čačića osudio na 22 mjeseca zatvora, objašnjavajući da se još nije čuo sa svojim klijentom.

»Ne mogu o tome razgovarati sve dok se ne čujem sa svojim klijentom«, rekao je Zemcznik za Hinu.
Upitan može li potvrditi da bi Čačić trebao odslužiti polovinu dosuđene zatvorske kazne, odnosno 11 mjeseci, mađarski odvjetnik ponovio je da ne može komentirati ali »da je to u skladu s mađarskim zakonima«.

Glasnogovornik županijskog suda u Kapošvaru Attila Vadocz kazao je u srijedu za Reuters kako prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj sa smrtnim posljedicama, mora odslužiti polovinu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu.

»Čačića bi se moglo pustiti na uvjetnu slobodu nakon što provede polovinu od 22 mjeseca u zatvoru«, prenosi Reuters riječi glasnogovornika mađarskog suda.

Vadocz je kazao za britansku novinsku agenciju da se Čačić na ovu kaznu ne može žaliti a da je mađarska praksa da se kazna počne služiti unutar jednog do dva mjeseca.

“Presuda je apsolutno neočekivana za nas”, kazao je Čačićev odvetnik Čedo Prodanović danas u Zagrebu. U Mađarskoj smo se svi sa strane, kad smo tamo bili, raspitivali kakva je kaznena politika u ovakvim slučajevima i rekli su nam da se pretežno radi o uvjetnim osudama, a posebno su nas uvjeravali kako drugostupanjski sud ne bi preinačio kaznu u slučaju da prvostupanjska presuda bude uvjetna.

Kaznu će gospodin Čačić služiti u Hrvatskoj, naravno, a ne u Mađarskoj – ako će je služiti, ne znam. Možda još postoji neka mogućnost, ali obzirom da je presuda pravomoćna, arsenal poteza je definitivno reduciran.

Na dodatno novinarsko inzistiranje Prodanović je kazao kako je točno je da je vrlo neobično da se u ovako kratkom roku donese drugostupanjska presuda.

 

Izvor: Novi list