fbpx

Moralo se negdje vratiti

Nakon onakvog poraza u Širokom Brijegu, nakon što gotovo četiri tjedna nisu igrali pred domaćom publikom, protiv izrazito neugodne momčadi i sa, htjeli to oni priznati ili ne, pritiskom imperativa rezultata, jer bi u slučaju poraza ostali na dnu tablice, Zadranima nije bilo lako. A kada se iz takve večeri uspiju izvući dva boda, onda je to velika stvar i pokazuje karakter momčadi

“Nadam se da će nam se to negdje vratiti”. Koliko ste puta čuli tu rečenicu, nakon što bi neka momčad izgubila utakmicu u neizvjesnoj završnici. Jer u takvim situacijama, koliko god sve najviše ovisilo o potezima i odlukama igrača i trenera, uvijek treba imati i malo sportske sreće. Jedan pogođeni ili promašeni šut, osvojena ili izgubljena lopta, ispravna ili pogrešna sudačka odluka, često znaju odlučiti pobjednika. A ti detalji ove sezone baš i nisu bili skloni Zadranima. Prve dvije utakmice pobijedili su vrlo uvjerljivo i visokom razlikom, dok su porazi uglavnom bili dramatični. Počevši od Partizana u Beogradu, preko Cibone u Zagrebu do Širokog Brijega. Da nije bilo prekida u Pioniru… Da se nije spletom okolnosti ukazao Žižić pod tornjem… Da Vragović nije vezao dvije trice krajem treće i početkom četvrte četvrtine na Pecari… Da je neki od tih detalja bio drugačiji, vjerojatno bi Zadar sada imao koju pobjedu više. Ali kako nije, igrači i trener vjerovali su da se sreća jednom mora okrenuti na njihovu stranu, da im se negdje mora vratiti.

Od junaka do tragičara

I vratilo se u jako važnoj utakmici protiv Igokee na Višnjiku. S obzirom na prikazanu igru, momčad Ante Nazora je sigurno više zaslužila bodove iz nekog od prethodnih poraza, nego li protiv kluba iz Aleksandrovca, no to je sport. Unatoč izrazito slaboj napadačkoj večeri i neobjašnjivom grču od prve sekunde, Zadrani su se borbenošću cijelo vrijeme držali u igri, da bi u završnici detalji ovaj put presudili u njihovu korist. Clifford Hammonds je većim dijelom susreta bio nerješiva enigma za zadarsku obranu, no upravo je on omogućio protivniku povratak u egal. Pri rezultatu 53:55, nešto više od dvije minute prije kraja, promašio je četiri slobodna bacanja, koja su njegovoj momčadi mogla osigurati lijepih pet-šest poena prednosti, a na Zadrane staviti još veći pritisak. Onda je, kod 55:57, na ulasku u posljednju minutu, promašio i tricu, što je na drugoj strani kaznio Vrbanc, važnim košem za zadarsko vodstvo. Hammonds je imao priliku izjednačiti i 13 sekundi prije kraja, kada je Zadar vodio +3, ali je njegovo polaganje zamalo iscurilo. Da je ušlo, imao bi dodatno bacanje, a ovako je uspio samo smanjiti na 61:60, rezultat kojim je utakmica i završila. Tako je epitet jednoga od junaka pripao Goranu Vrbancu, koji je sedam od svojih 13 poena (najbolji strijelac Zadra) zabio u posljednjoj četvrtini. U tom je razdoblju promašio čak pet slobodnih bacanja, uključujući dva, pet sekundi prije kraja, no gosti ipak nisu uspjeli uputiti posljednji šut. Toliko je malo potrebno da se od junaka postane tragičar i obrnuto. Hammonds je zabio 23 od ukupno 60 poena svoje momčadi, ali nije bio mirne ruke kada je to bilo najvažnije, dok Vrbanc već tjednima nije pravi, a upravo je njegova trica bila vjerojatno ključan koš na utakmici. Kada je o slobodnim bacanjima riječ, treba pohvaliti mirnoću u najnapetijim trenucima Ante Delaša, koji je zabio oba za 61:58, ali i Barišu Krasića (5/5) i Franka Kaštropila (7/10).

Čvrsta obrana i napad u grču

Bila je to druga najneefikasnija utakmica u ABA ligi ove sezone, nakon sraza Krke i Budućnosti, koji je završio 51:66. Samo 121 postignuti poen reći će dvije stvari. Prvo, da su se igrale zaista čvrste obrane (o tome svjedoči i podatak od čak 62 prekršaja i 68 slobodnih bacanja), ali i da su napadi bili izrazito neraspoloženi. Do međusobnog ogleda, ove su momčadi postigle isti broj poena, 535, dakle u prosjeku više od 76, te im je ovo bila najslabija utakmica po tom pitanju. Igokea je prethodno samo jednom zabila manje od 70 i to u pobjedi kod Širokog 69:63, dok je Zadar protiv slovenskih momčadi zabio malo (Krki 62, Olimpiji 66), ali je imao i briljantnih večeri, poput onih protiv Crvene zvezde (98) i Cedevite (83). Igokea je, mora se priznati, igrala vrlo dobru kolektivnu obranu i još jednom dokazala da nije slučajno u samom vrhu tablice. Zadrani su iz nekog razloga bili u grču pa i ono što su trebali lakoćom pospremiti u koš, nisu uspijevali. Uz Vrbanca, dvocifren je bio još samo Kaštropil sa 11 poena i 12 skokova, dok je Romeo Travis prvi put ove sezone ostao na jednoznamenkastom učinku, s tim da je svih sedam poena postigao u posljednjoj četvrtini. Zanimljivo je da se čak deset od jedanaest igrača, koliko ih je ušlo u igru, upisalo u listu strijelaca, ali osim Vrbanca, nikome postotak ubačaja iz igre nije bio viši od 37,5%.

Budućnost uspjela što Zadar nije
U subotu će Zadrani gostovati kod Budućnosti, koja je ove sezone doživjela već tri poraza u svojoj dvorani, ali je zato bitno uspješnija u gostima, gdje je upisala tri pobjede. Nakon uvjerljivih slavlja u Mađarskoj i Novom Mestu, u prošlom je kolu odnijela bodove i iz Širokog Brijega. U 16. minuti rezultat je bio izjednačen 23:23. No, domaći do poluvremena više nisu zabili, dok su gosti ubacili čak 17 poena, da bi na otvaranju drugog poluvremena kompletirali impresivnu seriju 19-0 za 23:42. Onda je u seriju krenuo Široki pa je već u 25. minuti rezultat opet bio izjednačen, 46:46. Ipak, Hercegovci nisu uspjeli povesti pa su se Podgoričani ponovno odvojili na +12 u 35. minuti. I to im je bilo dovoljno da kući odnesu dva boda, iako je Široki dvije minute prije kraja još jednom zaprijetio, stigavši na samo -3. No, preokret, kakvog je izveo protiv Zadra, ovaj put nije uspio dovršiti. Budućnost su predvodili Vladimir Mihailović sa 22 poena i četiri asistencije, Gerald Lee sa 14 poena, te Čedomir Vitkovac sa 12 poena i pet asistencija. Za Široki je 21 poen postigao Darko Planinić, Marko Šutalo pridodao je 18, uz šest asistencija, a Boris Barać 14.

Izvor: Zadarski list