fbpx

Mračno razdoblje poskupljenja se nastavlja

Analize pokazuju da su cijene u supermarketima nastavile rasti. Najveća poskupljenja dogodila su se u kategorijama od životne važnosti za svakog građanina, dok su najbrojnija pojeftinjenja zabilježena u manje važnim kategorijama životnih namirnica.

Najalarmantnija poskupljenja dogodila su se u kategoriji mliječnih proizvoda, vjerojatno kao posljedica nedavnog “prolijevanja mlijeka”. Da je sve ostalo na tome, možda bismo mogli biti i optimistični, jer bi imali samo taj problem za riješiti. No, poskupljenja su zahvatila i ulje te jaja, pokazuje najnovija analiza portala supermarketi.info.
Iako je stalo daljnje poskupljivanje brašna, na udaru su ovaj mjesec mliječni proizvodi, ulje i jaja. Prije svega se to odnosi na obje vrste Dukatovog jogurta u čašicama, bioAktiv jogurt, sir ribanac Sirela, polutvrdi sir Gouda Sirela te kiselo vrhnje Meggle.

Ulje i jaja najviše poskupjeli

Ulje i jaja su također ovomjesečni rekorderi poskupljenja u odnosu na prošlomjesečno stanje cijena u supermarketima. Jaja su u prosjeku čak 25,85 posto skuplja nego u listopadu. Uz sve navedeno, lagani trend poskupljenja zabilježen je i na pilećem fileu od prsa Cekin (u 4 od 7 supermarketa), što sugerira eventualni jači trend poskupljenja te namirnice tijekom prosinca i u preostalim supermarketima.

Od važnijih pojeftinjenja supermarketi.info zabilježili su pad cijena naranče, zelenog kupusa, junećeg buta bez kostiju, te poriluka i češnjaka. Svi ostali artikli pripadaju manje važnim namirnicama, jer se manje-više radi o slatkišima, grickalicama i sl.

Sve u svemu, pesimistične prognoze oko rasta cijena prehrambenih proizvoda, nažalost, ostvaruju.

Izvor: net.hr