fbpx

Na Cambridgeu će istraživati potencijalne prijetnje umjetne inteligencije

Na Cambridgeu, prestižnom britanskom sveučilištu, osnovan je istraživački centar u kojem će stručnjaci analizirati moguće opasnosti napredne umjetne inteligencije.

Istraživački centar utemeljili su profesor filozofije Huw Price, profesor kozmologije Martin Rees i suosnivač kompanije Skype Jann Tallinn. Prema najavi s Cambridgea, Center for the Study of Existential Risk bit će otvoren sljedeće godine.

Iako priznaje da ne postoji mogućnost pobune umjetne inteligencije poput one iz filma 2001.: Odiseja u svemiru (1968.) superračunala HAL 9000, Price je za Phys.org izjavio “da se čini razumnim predviđanje da će u dogledno vrijeme, u ovom ili idućem stoljeću, inteligencija pobjeći od ograničenja biologije”.

“To se smatra čudnom zabrinutošću, ali s obzirom na to da ne znamo koliko su ozbiljni rizici, ne znamo vremensku skalu, opasno je zanemariti zabrinutost. Ono što pokušavamo je pogurati je naprijed u uglednu znanstvenu zajednicu.”
Prema riječima profesora Pricea, ako se dogodi da “inteligencija nadmaši ograničenja biologije”, odnosno ako u jednom trenutku više ne budemo “najpametnije stvari”, riskiramo mogućnost biti u milosti ili nemilosti “strojeva koji nisu zlonamjerni, ali strojeva čiji interesi nas ne uključuju”.

Kao da već čujemo računalo HAL 9000 kako nam odgovara na pitanje kako se osjeća: “I’m completely operational, and all my circuits are functioning perfectly.”

Izvor: net.hr