fbpx

Nema odgovora na pitanja o kornatskoj tragediji!

Za razliku od ranije ispitanih vještaka raznih struka koji su bili dio stručnog tima i koji smatraju kako je na Kornatu došlo do vrlo rijetkog fenomena – pojave sagorijevanja nehomogene plinske smjese i eruptivnog požara, jučerašnji su se vještaci od takve tvrdnje ogradili

Nismo mogli potvrditi, ali niti opovrgnuti tezu o eruptivnom požaru ili o sagorijevanju nehomogene plinske smjese kao uzroku smrti vatrogasaca. Obavili smo numeričku simulaciju požara na otoku Kornatu, ali takva simulacija ne može dati odgovor na situaciju koja se tada tamo dogodila. Radili smo četiri mjeseca i u tom smo roku morali dati odgovor na preliminarna pitanja. Naše vještačenje odnosilo se i na kretanje zraka u danim meteouvjetima – strpljivo je više od sata objašnjavao i odgovarao na pitanja tužitelja Zvonka Ivića, vještak s Fakulteta brodogradnje i strojarstva, prof.dr. Branimir Matijašević.

Riječ je o nastavku suđenja Draženu Slavici, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku kojemu se na zadarskom Županijskom sudu već više od godine sudi zbog niza propusta koji su doveli do stradanja 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog 30. kolovoza prije pet godina na otoku Kornatu.

Vještaci nisu uspjeli dokazati niti jednu od teza

Za razliku od ranije ispitanih vještaka raznih struka koji su bili dio stručnog tima i koji smatraju kako je na Kornatu došlo do vrlo rijetkog fenomena – pojave sagorijevanja nehomogene plinske smjese i eruptivnog požara, jučerašnji su se vještaci od takve tvrdnje ogradili naglašavajući kako su se u izradi simulacije koristili pretpostavkama, klimatološkim podacima i geometrijom te da nisu uspjeli dokazati niti jednu od teza.

– Tijekom vještačenja smo došli do saznanja da moramo ići s trodimenzionalnim i nestacionarnim modelom. Shvatili smo da moramo provjeriti sve relevantne parametre kao što su oblik terena, temperature tla i zraka te njihov stupanj osjetljivosti kako bi se izdvojili oni parametri koji imaju najveći utjecaj te da bi se uz pomoć njih provela simulacija. Nitko nije mogao znati trenutačnu situaciju lokalnih strujanja zraka – odgovarao je na tužiteljeva pitanja vještak Matijašević.

Ispitivanje “novih” vještaka

Dubravko Matijašević bio je zadužen za vještačenje vremenskih uvjeta na temelju podataka koje je dobio od Državnog hidrometeorološkog zavoda te je među ostalim podvukao kako je u klancu gdje su stradali vatrogasci puhao slabiji vjetar od inače, jakog juga koje je puhalo na otoku Kornatu. Njegov kolega Stanislav Svidarek bavio se geometrijom terena uvale Šipnat i klanca iznad nje dok je dr. Željko Tuhović naglasio kako je u cijeloj toj “priči” imao savjetodavnu ulogu, odnosno njegov je zadatak bio da implementira određene podatke u računalni program.

Suđenje se nastavlja sredinom prosinca ispitivanjem drugih vještaka među kojima bi se u sudnici trebalo pojaviti i poznato TV-lice, meteorologinja Branka Ivančan Picek.