fbpx

Novi šok za Srbiju: Oslobođen i bivši kosovski premijer Haradinaj!; Nikolić: “Haag je stvoren da sudi samo Srbima”

U Beogradu se još nije stišao bijes zbog oslobađajuće presude Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču , a danas je isti sud odbacio sve optužbe Tužiteljstva protiv Ramusha Haradinaja, jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg kosovskog premijera!
Sud je naredio oslobađanje iz pritvora i povratak Haradinaja kući.

Isto je sudsko vijeće već jednom oslobodilo Haradinaja jer Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati niti jedno kazneno djelo za koje su ga teretili.

Međutim, Žalbeno je vijeće naredilo “djelomično ponavljanje procesa” kako bi se saslušalo još dva svjedoka.

To ponavljanje procesa sa samo dva svjedoka trajalo je pune dvije godine.

Ovo je jedan od najkontroverznijih slučajeva na Haaškom sudu. Izvori iz samog Tužiteljstva govorili su kako je Carla Del Ponte odlučila po svaku cijenu optužiti Haradinaja kad je postao kosovski premijer.

Oslobađajuća presuda izazvala je radost i zadovoljstvo na Kosovu, a više tisuća građana koji su na velikom ekranu na Trgu majke Tereze u Prištini pratili izravan prijenos iz Den Haaga srdačno je pozdravilo oslobađajuću presudu.

Kosovska televizija izravno je prenosila jutrošnju presudu iz Haaškog tribunala a svi mediji na Kosovu objavili su ovu vijest kao udarnu.

U međuvremenu građani u središtu Prištine slave ovu odluku, uz vatromet radosno čestitajući jedni drugima.
Ramush Haradinaj je nakon presude najavio je da će se vratiti na dužnost premijera s koje je otišao kada ga je Haaški sud optužio 2005. godine, prenosi beogradska agencija Beta iz Haaga.

Njegov odvjetnik Ben Emmerson prenio je novinarima Haradinajeve riječi da će se “večeras vratiti na Kosovo i, uz pristanak naroda, uskoro ponovno s pravom preuzeti dužnost političkog čelnika zemlje i predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost”. “Vrijeme je za pomirenje”, poručio je Haradinaj preko svog branitelja, naglasivši da će “jamčiti prava svih manjina i osigurati puno sudjelovanje Srba u političkom životu Kosova”. Kako je najavio, Haradinaj će se “oštro” obračunati s korupcijom na Kosovu.

“Prije svega, Haradinaj će nastaviti sa zadacima koje je ovaj loše procijenjeni kazneni postupak prekinuo, predvodeći zemlju u sljedećoj fazi na njezinom dugom putu k punoj neovisnosti i suverenitetu”, kazao je Emmerson, dodajući da će tako, uz pristanak međunarodne zajednice i naroda Kosova, Haradinaj završiti posao koji je započeo 2004.

Britanski odvjetnik poručio je da bi se bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte trebala ispričati Haradinaju i narodu Kosova jer je sada očito da se ta optužnica nikada nije ni trebala podignuti.

Mišetić na Twitteru: ‘Srbi, ne krivite suce nego Carlu Del Ponte’
Presudu bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju na Twitteru je komentirao i Luka Mišetić, odvjetnik koji je na sudu u Haagu branio generala Antu Gotovinu. Srpskim je vlastima putem ove društvene mreže poručio ‘da za presudu ne krive haške suce, već bivšu glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte’.

Također je napisao da je oslobađajućim presudama Haradinaju, Oriću, Gotovini, Čermaku, Markaču, Boškoskom i Haliloviću zauvijek narušen ugled Carle del Ponte.

 ‘Prekinuti suradnju s Haagom!’

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je danas da presuda Haradinaju nema veze s pravdom i pravom i da će, kao i prethodne odluke suda u Haagu, potaknuti separatizam, otežati napore za uspostavljanje mira u regiji, poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećati euroskepticizam u srpskom narodu.

“Nažalost, ostvarilo se očekivanje da Haški sud oslobodi Ramusha Haradinaja optuženog za ubojstva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998. godine”, navedeno je u priopćenju iz ureda predsjednika Nikolića te se dodaje kako je sud, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, a formiran je da bi se sudilo srpskom narodu.

“Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati”, istaknuo je Nikolić.

Šef Vladinog ureda za odnose s javnošću u Srbiji Milivoje Mihajlović rekao je, gostujući u Vijestima TV B92 da je današnja oslobađajuća presuda Haradinaju težak udarac za pravdu i ozbiljna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ovakva presuda će, smatra Mihajlović, izazvati buru nezadovoljstva Srba na Kosovu. Ipak smatra kako Vlada Srbije mora nastaviti dijalog s Prištinom.

– Ovo je jedno od iskušenja da Srbija odustane od toga i čini mi se da je to jedan od ciljeva onih koji se protive dijalogu, zaključio je on.

Iz Srpske narodne stranke su, pak, poručili da sada Srbija treba obustaviti “svaki razgovor s Haaškim sudom”.

– Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Haradinaju koja je, nakon sramotnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane suda u posljednjih deset dana – stoji u priopćenju SNS-a.

Na presudu je reagirao i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. Ocijenio je da će presuda dodatno urušiti kredibilitet sud i da će značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je uprkos presudi interes Srbije da nastavi dijalog s Prištinom zbog svojih europskih integracija.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je presuda Ramoshu Haradinaju nepravedna i nije satisfakcija za žrtve.

‘Novi šamar iz Haaga’

Oslobađajuća presuda Haaškog tribunala (ICTY) sudeći prema naslovima i prvim izvješćima elektroničkih medija, nije veliko iznenađenje, a dočekana je kao vijest koju je srbijanska javnost očekivala. Viješću o oslobađajućoj presudi tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja, a haedaline iz Haaga emitira se tijekom redovitog programa.

Elektronički mediji, internet portali i web izdanja srbijanskog tiska izvješćuju u prvom valu uglavnom bez ekstremno negativnih komentara , uz tek nekoliko oštrijih naslova poput “Novi šamar iz Haaga – oslobođen i Haradinaj”, “Haaški sud: Ubijanje Srba nije zločin – haaški sud oslobodio Ramusha Haradinaja i ortake iz OVK”, “Skandal: Ramush Haradinaj oslobođen, odmah ide u Prištinu”, “Poslije Gotovine i Markača i Haradinaj oslobođen optužbi” ili samo “Oslobođen i Haradinaj” i “Haradinaj oslobođen”. (H)

Val oduševljenja na sudskoj galeriji
“Gospodine Haradinaj molim vas ustanite. Vijeće zaključuje da niste krivi ni po jednoj točki optužnice i nalaže vaše puštanje iz pritvorske jedinice UN-a čim se obave neophodne formalnosti”, kazao je predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto a njegove riječi izazvale su val oduševljenja na sudskoj galeriji.

Sud je oslobodio svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu.

Na licima trojice oslobođenih zapovjednika vidjelo se zadovoljstvo presudom. Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

Iako je presudom utvrđeno da se dio zločina navedenih u optužnici – od ubojstava do zlostavljanja – doista i dogodio, vijeće je utvrdilo da trojica optuženih za njih nisu kriva.

Vijeće je, štoviše, u nekoliko slučajeva utvrdilo da je Haradinaj kad je čuo za zlostavljanja intervenirao kako bi ih spriječio i zatočene oslobodio.

Vijeće je kazalo da je u nekim slučajevima utvrdilo da su Balaj i Brahimaj sudjelovali u zlodjelima no ona nisu bila obuhvaćena kvalifikacijama ove optužnice.

Trojica kosovskih Albanaca prvi puta su suđena za ove zločine 2008. kada su Haradinaj i Balaj oslobođeni a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Odlukom žalbenog vijeća presuda za te zločine poništena je i vraćena na ponovno suđenje zbog sumnji da je tada došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti. (H)

 Izvor: Jutarnji list