fbpx

Novi udarac vladi Fitch promijenio prognozu hrvatskog kreditnog rejtinga u negativnu!

Ako je prije dva mjeseca razveselila ministra financija Slavka Linića, agencija Fitch sada ga je sigurno rastužila. Hrvatskoj je potvrdila postojeći najniži investicijski rejting za zaduživanje u stranoj i domaćih valuti, BBB- i BBB, ali je smanjila ocjenu izgleda zemlje iz stabilnih u negativne. U rujnu je ista agencija povećala izglede zemlje iz negativnih u pozitivne, prvenstveno zahvaljujući naporima u sređivanju javnih financija. No, razočarani proračunom za iduću godinu, sada povlače izrečene pohvale.

Nacrt proračuna predviđa povećanje fiskalnog deficita konsolidirane države s 3,5 na 3,8 posto BDP-a, pri čemu su uključeni neki prihodi i rashodi koji su ranije bili izvan proračuna. Ipak, po ESA 95 metodologiji koju koristi Fitch “novi proračun smanjuje ciljani deficit u 2013. godini za 0,7 posto BDP-a u odnosu na prognoze s kojima smo raspolagali u rujnu”. Pored toga, plan konsolidacije u srednjem roku je umjereniji u odnosu na fiskalnu strategiju objavljenu u srpnju 2012.

Kredibilan plan sređivanja financija u srednjom roku analitičari Fitcha smatraju ključnim da bi se javni dug stavio pod kontrolu. Stoga podsjećaju da je rujanska revizija izgleda na stabilne bila motivirana upravo činjenicom da su vladini srednjoročni planovi bili čvrsto u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.

Novi proračun proturječi srednjoročnoj fiskalnoj strategiji i dovodi u pitanje kredibilnost nedavno donesenog Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji nalaže godišnje smanjenje rashoda za jedan posto BDP-a dok se ne postigne primarna ravnoteža proračuna”, objašnjava Fitch koji je očekivao da će se Vlada držati srpanjskog plana. No, reteriranje u tako kratkom roku smanjuje kredibilnost vladine fiskalne strategije i utjecaj na dinamiku duga.

Prema novom plana Vlada planira stabilizirati javni dug na razinu od 54 posto BDP-a do 2014. godine. Kako primjećuje Fitch, ta se procjena temelji na previše optimitičnim prognozama rasta. Ako se uzmu u obzir realne prognoze, koje se temelje na konsenzusu analitičara, proizlazi da će se dug stabilizirati tek 2016. godine i na to razini od 62 posto BDP-a.

Na koncu, upitno je u kojoj je mjeri ostvariv i ovaj manje ambiciozni proračun. Jer, vladin plan da smanji masu plaću javnog sektora za 7,9 posto, odnosno 1,8 milijardi kuna, Fitch vidi kao rizik da se ne ostvari. Pritom navodi kako se to već dogodilo u ovoj godini, ali podsjeća i na zakonske izmjene u sustavu koje bi trebale biti gotove do kraja godine. Na koncu Fitch skreće pozornosti i na problem banka jer postaju sve više ovisne o državi koju kreditiraju u sve većoj mjeri, što dodatno naglašava potrebu konsolidiranja javnih financija i zadržavanje povjerenja tržišta.

Idući korak rejting agencije ovisi o daljnjem razvoju događaja: u slučaju lošijih fiskalnih rezultata i slabijeg rasta od očekivanog, reakcija bi mogla biti negativna, što znači i definitivno smanjenje rejtinga. Ako Vlada želi ponovno zadobiti pohvale to bi zahtjevalo “bržu fiskalnu konsolidaciju od one s kojom Fitch sada računa, bilo kroz veću fiskalnu prilagodbu ili brži rast”.

U ovoj rejting agenciji još jednom podsjećaju i na važnost strukturnih reformi koje bi potaknule rast u srednjem roku. U 2014. i 2015. godini Vladu čekaju veće otplate kredita i tim je važnija njezina kreditna sposbnost. Zato Fitch podjseća da bi šokovi poput povećanja cijene zaduživanja, niže stope rasta ili promjene tečaja mogli ugroziti dinamiku otplate duga.

Izvor: Jutarnji list