fbpx

Ostojić obećao novac za povećanje bolničkih limita

Ministarstvo zdravlja osigurat će novac za stažiranje zdravstvenih djelatnika povećanjem bolničkih limita onim bolnicama kojima su spomenute struke neophodne. Za buduće generacije pripravnički će se staž ukinuti, odnosno ugraditi u program studija, čime će se problem pokrića troškova stažiranj i trajno riješiti, najavio je jučer ministar zdravlja, Rajko Ostojić.

“Mini-stre, sra-mi se! Hoće-mo osta-vku!” skandiralo je jučer na Markovom trgu oko 250 prosvjednika iz redova prvostupnika sestrinstva, fizioterapije, radne terapije, medicinsko-laboratorijske dijagnostike i medicinske radiologije, po drugi puta tražeći na ulici pravo na odrađivanje pripravničkog staža na koji čekaju dulje od godinu dana, i bez kojeg se ne mogu zaposliti u struci. Ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je za vrijeme prosvjeda sjedio na sjednici Vlade, nije se pojavio pred prvostupnicima kojima je još pred mjesec i pol obećao da će pronaći rješenje za njihov problem.

Umjesto toga, Ministarstvo zdravlja priopćilo je tijekom dana kako se pripremaju izmjene pravilnika o mjerilima za primanje na staž zdravstvenih radnika, kojim će se svim strukama omogućiti stažiranje u zdravstvenim ustanovama prema potrebama koje ustanove iskažu. Ministar zdravlja Rajko Ostojić tvrdi kako će tim potezom konačno riješiti problem stažiranja zdravstvenih djelatnika, među kojima neki na to čekaju i dulje od tri godine. Dva su smjera izmjena pravilnika, najavljuje ministar: prvim će Ministarstvo zdravlja ovlastiti bolnice da uz ciljano povećanje limita uzmu na stažiranje pripravnike u onim strukama koje im nedostaju, a drugim će se u budućnosti, za nove generacije koje se školuju za ova zanimanja, ukinuti pripravnički staž za dio zdravstvenih struka, te će se stažiranje ugraditi u studijski program, kao u Europskoj uniji. Pitanje je, međutim, koliko će novca za ciljano povećanje limita biti na raspolaganju u proračunu za iduću godinu.

– I sami sindikati priznaju da su neke od ovih struka deficitarne samo u dijelu županija. Tako su sestrinski kadrovi deficitarni u otprilike polovini županija, a fizioterapeuti u trećini županija. Slična je situacija i s radnim terapeutima – ističe Ostojić, koji je spreman financirati stažiranje samo u bolnicama kojima trebaju određeni zdravstveni djelatnici, a ne stažiranje svih koji diplomiraju na zdravstvenim učilištima.

Izvor: Zadarski list