fbpx

“Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je započeo”: Rat Izraela i Hamasa ne bira mete, rakete padaju na škole i kuće

Već šesti dan Izrael nastavlja raketirati Gazu. Od srijede je Izrael pogodio 1.350 meta u Pojasu Gaze, a militanti su ispalili 848 raketa.

Trećina žrtava nevine i slučajne

Samo tijekom protekle noći Izrael je pogodio oko 80 ciljeva, a u napadima je ubijeno najmanje 14 Palestinaca. Ukupni broj žrtava trenutno iznosi najmanje 95, od čega su trećina nevine i slučajne žrtve, ljudi koji nemaju nikakve veze s militantima.

U napadu ubijene tri generacije jedne palestinske obitelji

Inozemne agencije izvještavaju kako su Izraelci u jednom od jučerašnjih napada pogodili obiteljsku kuću i usmrtili 11 ljudi, od čega devet pripada trima generacijama iste obitelji.

Među ubijenima više od 20 djece

Među žrtvama su i mnoga djeca, čak i bebe. Prema trenutnim podacima do sad je ubijeno više od 20-ero djece!

Da se ciljevi ne biraju pokazuju i mete u Izraelu na koje su militanti ispalili rakete. Tako je pogođena jedna škola u Ashkelonu. Srećom, u vrijeme napada zgrada je bila prazna.

“Vrijeme do intenziviranja izraelskih napada mjeri se u satima, ne u danima”

Izrael je poručio Hamasu da će, ne prestanu li militanti raketama gađati izraelske ciljeve, unutar 36 sati pojačati svoju ofenzivu u Pojasu Gaze. “Vrijeme do intenziviranja izraelskih napada mjeri se u satima, ne u danima”, kazao je izraelski ministar financija za IDF. “Ili ćemo ići prema primirju ili prema smislenom proširenju operacija”, dodao je.

Glavni tajnik UN-a poziva na prekid vatre u pojasu Gaze

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na prekid vatre, a za to vrijeme predsjednik SAD-a Barack Obama, koji je na turneji po Aziji, daje podršku Izraelu: “Potpuno podupiremo pravo Izraela da se brani od raketa koje pogađaju kuće, radna mjesta i moguća su opasnost za civile”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je spreman proširiti akciju i mobilizirati još 75 tisuća rezervista.

Hamas: Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je počeo

Čelnik palestinske skupine Hamas u egzilu izjavio je da Izrael mora povući prvi potez želi li primirje u Gazi. “Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je počeo”, rekao je Halid Mešal na konferenciji za novinare u Kairu. Mešal je kazao da je primirje u Gazi moguće, ali da Hamas neće ispuniti nikakve izraelske zahtjeve. “Hamas nije želio eskalaciju ili poticanje Izraela na kopnenu invaziju, ali neće uzmaknuti ukoliko se to dogodi”, kazao je.

Izvor: index.hr