fbpx

Pet načina na koje možete sačuvati svoje gume

Troškovi održavanja guma mogli bi vam narasti ako gumama ne posvetite dovoljnu pažju. No, još važnije od ovoga je da nepravilno održavanje guma može ugroziti vašu sigurnost tijekom vožnje.

Kao što “cipela glavu čuva” jednako tako su i na automobilu važne gume. Možda ste upravo zamijenili gume i za njih izdvojili nekoliko tisuća kuna jer su vam se lanjske zimske gume istrošile. Gume se troše zbog više razloga; nepravilno su napumpane, nepravilno centrirane, nepravilno izbalansirane ili je pak riječ o lošim vozačkim navikama.

Skladištenje guma

Sada je vrijeme kada se ljetne gume zamjenjuju zimskima. Mnogi vulkanizeri nude mogućnost čuvanja guma za novčanu naknadu, međutim ako sami skladištite gume, potrebno je da vodite računa o nekoliko stvari koje se odnose na uvjete skladištenja. Čuvajte gume na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Također ih zaštitite od ulja, kemikalija, goriva i sl. te ih ne perite mlazom vode pod visokim pritiskom. Najbolje je da gume koje skladištite ne budu u potpunosti ispuhane, Napunite ih na tlak od 1,5 bara i namažite glicerinom. Ne zaboravite da uspravno skladištenje gume s naplatkom nije preporučljivo jer se zbog mase cijelog kotača guma s vremenom može deformirati.

Provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba provjeravati prilikom svakog kretanja na dulji put, ali također povremeno i prije kraćih putovanja. Posebice to vrijedi ako se automobilom vozite iz hladnije u topliju klimu ili obratno. Gume uvIjek provjeravajte u hladnom stanju jer guma na različitim temperaturama pokazuje različiti pritisak. Općenito se uzima da guma izgubi 0,1 bara pritiska na svakih 10 Celzijevih stupnjeva pada vanjske temperature. Obično se na stranama vrata ili praga nalazi podatak proizvođača o optimalnom tlaku u gumama. Prije očitovanja tlaka u gumama nemojte voziti automobil jer će to uzrokovati rast tlaka u gumi i dati vam pogrešna očitavanja.

Provjerite oštećenja

Kada provjeravate pritisak u gumama također provjerite ima li na gumi tragova oštećenja i istrošenosti. Provjerite ne samo vanjsku stranu guma, već i unutarnju koja vam nije često u vidokrugu (najpogodniji trenutak za to je kada je automobil podignut na dizalici). Kamenčiće, komadiće stakla, drveća i sl. koji su se uvukli u utore gume obvezno uklonite. Također ne zaboravite provjeriti ventile na gumama. Svaki ventil trebao bi imati kapicu. Današnje gume imaju indikatore istrošenosti. Oni su smješteni u utorima gazne površine na nekoliko mjesta jednako po obimu gume, pa ako se guma previše istroši i jedan od indikatora dođe u istu ravninu s utorom, vrijeme je da promijenite gumu.

Centriranje kotača

Servis kompjutorskog centriranja geometrije kotača danas možete naći na svakom koraku. Provjera geometrije kotača savjetuje se svakih godinu dana. Do pomaka kotača dolazi primjerice prilikom penjanja po rubnicima ili zbog brzog nailaska vozila na “ležeće policajce”, ali također na centriranost kotača djeluje i istrošenost djelova ovijesa. Ako nemate centrirane kotače, lako vam se može dogoditi da vas iznenade dodatni troškovi. U taj trošak ne ulazi samo zamjena guma zbog neujednačene istrošenosti, već također vozilo s iskrivljenom geometrijom kotača može prenositi vibracije od podloge direktno na ovjes i predstavljati kako sigurnosni rizik za vozača tako i neželjeni dodatni trošak.

Vozačke navike

Vijek vaših guma i sami možete produljiti i to značajno na nekoliko načina. Izbjegavajte brzo kretanje ili kočenje, ne ulazite u krivine prebrzo jer se tada brže troše utori na gumama, a također pokušajte izbjeći udarce u rubnike te vožnju preko rupa na cesti. Također imajte na umu da vrlo brza vožnja stvara višak topline koja pak povećava brzinu trošenja gume i smanjuje njezin vijek trajanja. Jedini koji može ispraviti loše vozačke navike ste vi sami.

Izvor: Netmobil.hr