fbpx

Pijavice i tuče bit će sve češće

Cijeli tjedan će biti iznadprosječno topao. Bit će dosta južnih vjetrova pa se tako do kraja mjeseca može očekivati još ovakvih prodora te većih problema s jugom. Ukoliko upadne i dio s hladnim zrakom, može se ponovno očekivati i tuča, kazuje Kraljev

Nevrijeme je u utorak navečer donijelo tuču na užem zadarskom području, ali i pijavicu koja se formirala nad Podvelebitskim kanalom i u popodnevnim satima se mogla vidjeti iz Rovanjske. Najvjerojatnije je to rezultat globalnog zatopljenja koje je prouzročilo klimatske promjene i na našem području, pojašnjava meteorolog Duško Kraljev.

Iznadprosječne temperature u studenom donijele su i vremenske pojave karakteristične inače za kasno ljeto i ranu jesen, a u istom obliku vrijeme će se manifestirati i tijekom sljedećih tjedana.

– Cijeli tjedan će biti iznadprosječno topao. Bit će dosta južnih vjetrova pa se tako do kraja mjeseca može očekivati još ovakvih prodora te većih problema s jugom. Ukoliko upadne i dio s hladnim zrakom, može se ponovno očekivati i tuča, kazuje Kraljev. Što se tiče, pak, same zime, ona će kao i prošlogodišnja „imati više kratkotrajnih ugriza”, no to su, kako napominje Kraljev neki izračuni koji ne moraju na kraju biti točni.

– Samo jedan krivi broj u izračunu, ili promjena u vremenu može izjaloviti prognozu. Ipak, velikih iznenađenja će biti, a ona se događaju i u cijelom svijetu. Pogledajmo samo što se događalo nedavno u Americi, a sve je to najvjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja.

Isto vrijedi i za povećan broj pijavica u posljednjih godinu dana, ističe Kraljev dodajući da one isto nisu primjerene za kasnu jesen, već više za kraj ljeta i ranu jesen.

– Izgledno je da bismo ih mogli imati još, pa čak i na našem području. To je posljedica neprimjereno toplog vremena, ali i upada hladnih masa u toplo područje što potom izaziva ovakve pojave. Ipak, ovo nije nikakvo iznenađenje, potrebno je slušati upozorenja i prognoze koje mi ne dajemo napamet, već imamo podlogu za to, naglašava Kraljev, dodajući kako su ljudi zbunjeni jer se poveći broj klimatskih “ispada” dogodio u kratko vrijeme. No, sve su to pojave koje kratko traju, ali su malo žešće, pa ostavljaju posljedice.

Tuča koja je u utorak u večernjim satima pogodila uže zadarsko područje orijentirala se na zapadni dio grada, oko Bokanjca te prema Puntamici. Palo je ukupno oko dvije litre kiše po metru četvornom, no dvadesetak minuta tuče itekako može napraviti štetu u povrtlarstvu i maslinarstvu, napomenuo je Kraljev.

Kako se radilo o pretežito gradskom području, poljoprivrednici u zapadnim dijelovima Zadarske županije nisu zabilježili štetu ni na na povrću, kao ni na maslinama.

Izvor: Zadarski list