fbpx

Pravomoćna presuda Gotovini i Markaču 16. studenog

Žalbeno vijeće Haaškoga suda izreći će 16. studenoga pravomoćnu presudu u predmetu ‘Gotovina – Markač’, objavio je Haški sud. Ante Gotovina i Mladen Markač nepravomoćno su osuđeni prošle godine na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije ‘Oluje’.

Obrane hrvatskih generala su tijekom prošle i ove godine zatražile uvođenje oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Žalbeno vijeće Haškoga suda odbilo ih je razmatrati.

Žalbeno je vijeće ICTY-ja u srpnju pozvalo tužiteljstvo da objasni vjeruje li da se Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata – može pripisati alternativna krivnja, piše HRT. Tužiteljstvo je odgovorilo kako je sama prvostupanjska presuda osnov za alternativnu krivnju – da po zapovjednoj odgovornosti odgovaraju kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu.

Obrana tvrdi kako nepravomoćna presuda ne daje nikakvih osnova Žalbenomu vijeću da donese osuđujuću presudu. Obrane su poručile da ako Žalbeno vijeće utvrdi da generali nisu odgovorni za nezakonite topničke napade, onda ne mogu biti odgovorni ni za kaznena djela koja iz takvih napada proizlaze.

Izvor: net.hr