fbpx

Predstavljen Jaguar XFR-S, do stotke sprinta za 4,6 sekundi

Britanski proizvođač predstavio najsnažniju i najbržu limuzinu koju je ikada proizveo!
Jaguar je na salonu automobila u Los Angelesu predstavnicima sedme sile premijerno prikazao najsnažniju i najbržu limuzinu koju je ikada proizveo.

Riječ je o modelu XFR-S pokretanom dorađenim 5.0-litrenim kompresorskim V8 motorom koji ovom prilikom razvija 550 KS pri 6500 o/min i 680 Nm između 2500 i 5500 o/min, odnosno 40 KS i 55 Nm više od varijante koja se ugrađuje u XFR.

Zahvaljujući tome, divlja mačketina do stotke sprinta tri desetinke brže (4,6 sekundi) te postiže 50 km/h veću maksimalnu brzinu (300 km/h). S obzirom da je opremljena 30 posto krućim ovjesom, ne sumnjamo kako prednjači i u zavojima.
Motor je spojen sa 8-stupanjskim automatskim mjenjačem koji se samostalno prilagođava stilu vožnje. Ukoliko je osoba za upravljačem, primjerice, sklonija agresivnijoj vožnji, stupnjevi će se izmjenjivati pri višim okretajima i obrnuto.

Dakako, ovom se filozofijom ostvaruje niža potrošnja goriva, pa tako XFR-S u kombiniranom režimu troši kao i slabiji XFR, odnosno 11.6 l/100 km, uz emisiju CO2 od 270 grama po prijeđenom kilometru, stoji u službenom izvješću britanske marke.


Automobil je položen na 20-colne naplatke, odnosno Pirellijeve gume dimenzija 265/35 sprijeda i 295/30 odozada, razvijene eskluzivno za ovaj model. Iza njih se kriju kočnice s ventiliranim diskovima promjera 380 mm sprijeda i 376 mm odozada.

Točku na i stavlja agresivni optički paket s još većim otvorima za zrak, velikim stražnjim spojlerom, karbonskim difuzorom i crnom maskom hladnjaka.

Jaguar XFR-S u prodajnim salonima možemo očekivati sredinom iduće godine, uz početnu cijenu od stotinjak tisuća eura.

Izvor: Autoholik.net