fbpx

Premijere, gostovanja i popratni programi

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević ustvrdio je da je ta manifestacija namijenjena najviše prijateljima kazališta, pa je kao takva važna Ministarstvu kulture, kojemu je strateški cilj obnoviti gledalište i čitateljstvo, odnosno “sve ono što je posljednjih desetak godina bilo marginalizirano u našem društvu”

Noć kazališta, tijekom koje se od jutarnjih sati do kasno u noć publici nude predstave za koje su ulaznice besplatne ili s popustom, održat će se u subotu, 17. studenoga u tridesetak hrvatskih gradova i više od osamdeset kazališta i institucija, najavljeno je u Ministarstvu kulture.

Ovogodišnja manifestacija ima 120 predstava i program je opsežniji nego prošlogodišnji, no bitnije je da su kazališta još više počela razmišljati o svojoj publici, da joj se osim predstava ponude dodatni sadržaji kako bi se posjetitelji zadržali u kazalištima – kaže Leo Vukelić, pokretač manifestacije i voditelj Dječjeg kazališta “Dubrava” iz kojega je projekt krenuo prije pet godina.

Planiraju se premijere, dvadesetak gostovanja, od čega četiri međunarodna, te šezdesetak popratnih programa – dvanaest koncerata, jedanaest izložaba, večeri poezije, filmska projekcija, promocija knjige, umjetničke intevencije i mnoštvo radionica, većinom za djecu.

Premijerno će biti izvedene predstave “Od stoljeća sedmog” u Koprivnici, pa komedija “Figarov pir” u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, “Gostioničarka Mirandolina” Dramskog studija za mlade iz Rovinja, “Prizori iz stvarnog života” Amaterskog kazališta POU Samobor te dvije Kazališta “Svarog” u Zagrebu – predstava za djecu “Zoo novosti” te za odrasle “Gospođa ministarka u Sv. Ivanu Zelini”. Na Sceni Gorica u Velikoj Gorici premijerno će se izvesti predstava “Iz bakine kutije: Šuma striborova”.

Manifestaciji su se pridružili Slovačka sa skoro osamdeset događanja, BiH s tridesetak kazališta, Slovenija s tridesetak događanja, a Noć kazališta obilježit će se i u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, tako da će sudjelovati ukupno 90 gradova, 200 kazališta i oko 300 predstava s oko sto tisuća potencijalnih posjetitelja. Austrija je odustala zbog financijskih prepreka.

Program se mijenja iz dana u dan, a najtočnije informacije nalaze se na internetskoj stranici Noći kazališta koja se svakodnevno ažurira. Prošle godine bilo je oko četrdeset tisuća posjetitelja, a očekuje se da će ih, s obzirom na veći broj sudionika, ove godine biti još više.

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević ustvrdio je da je ta manifestacija namijenjena najviše prijateljima kazališta, pa je kao takva važna Ministarstvu kulture, kojemu je strateški cilj obnoviti gledalište i čitateljstvo, odnosno “sve ono što je posljednjih desetak godina bilo marginalizirano u našem društvu”.

U sklopu manifestacije održat će se i fotografsko natjecanje kojim će se nagraditi najbolje fotografije snimljene tijekom same manifestacije. Ovogodišnja tema je popratni program, rok predaje radova je 19. studenoga, a prva nagrada je tisuću kuna i bon za tečaj digitalne fotografije.

Izvor: Zadarski list