fbpx

Preminuo je poznati hrvatski književnik Ivan Kušan

Danas, 20. studenoga u 79.godini života preminuo je Ivan Kušan, poznati hrvatski književnik i akademik.

Kušan se rodio u Sarajevu 30.kolovoza 1933.godine. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uređivao više časopisa (Telegram, Most i dr.) i biblioteka (Modra lasta, Smib, Hit-junior). Bio je redovni profesor ADU u Zagrebu, a kao slikar samostalno je izlagao dva puta. Prevodio s engleskog, francuskog i ruskog jezika.

Međutim, Kušan je najvećem krugu čitatelja uglavnom poznat po romanima za djecu, no bio je i pisac romana za odrasle. Prema njegovoj knjizi “Koko i duhovi” snimljen je film istog naslova pod režijom njegova sina Danijela Kušana. Taj je film imao najbolji start od svih domaćih filmova u posljednjih pet godina, a vidjelo ga je gotovo sedam tisuća gledatelja. Razloga tomu vjerojatno je prisjećanje na serijal uz kojeg su odrastale i zabavljale se mnoge generacije, ali i činjenica da je hrvatski dječji film rijetka pojava.

Među njegovim poznatim djelima nalaze se: “Uzbuna na Zelenom Vrhu”, “Koko i duhovi”, “Lažeš, Melita” i zbirka pripovjedaka “Strašni kauboj”. Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su najistaknutije Grigor Vitez i Ivana Brlić-Mažuranić za djelo “Koko u Parizu” te nagrada Vladimir Nazor koju je 1998. primio za životno djelo.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je brzojav sućuti članovima obitelji povodom smrti hrvatskog književnika i prevoditelja Ivana Kušana:

“S iskrenim žaljenjem primio sam vijest da je preminuo hrvatski književnik i prevoditelj, gospodin Ivan Kušan. Iako je svoju najveću popularnost stekao serijom romana za djecu koje su jednakim žarom čitali i odrasli, svojom je svestranom i snažnom stvaralačkom energijom trajno obogatio različita područja hrvatske kulture i umjetnosti. Poštovanoj obitelji upućujem u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime izraze duboke sućuti”, izjavio je.

Na Kušanovu smrt reagirao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je također uputio brzojav sućuti obitelji preminulog hrvatskog književnika.

“Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o smrti našeg istaknutog književnika i akademika gospodina Ivana Kušana. Odrastali smo čitajući njegove romane koji su osobito obogatili dječju, ali i hrvatsku književnost uopće. Pamtit ćemo ga kao jednog od najdarovitijih i najduhovitijih hrvatskih autora te nadahnutog prevoditelja čija djela ostavljaju neizbrisiv trag i u dramskoj, televizijskoj i filmskoj umjetnosti. Bogatstvo riječi koje za njim baštinimo inspirirat će još mnoge naraštaje čitatelja. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno”, napisao je Milanović.

Izvor: index.hr