fbpx

Prijetio bombom, ali se ne osjeća krivim

Bacalja nije stao na prijetnjama, već je izišao s Karlovićem ispred kafića te tamo dva puta izvlačio i ponovno vraćao osigurač bombe prijeteći mu kako on ne zna na koga se namjerio, da će mu ubaciti bombu u hlače pa da će oba letjeti u zrak, da će mu pobiti obitelj, da nikada neće znati je li mu pod autom bomba i kad će ga i gdje dočekati…

Zbog prijetnje ručnom bombom vlasniku kafića Ritam u mjestu Ugljan prije tri godine, prijetnje smrću dvojici policajaca te držanja oružja u kući, jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo 41-godišnji Oliver Bacalja.

“Sve ću vas pobiti”
Općinsko državno tužiteljstvo Bacalju tereti da je 21. ožujka 2009. godine uvečer došao u kafić Ritam u vlasništvu Zorana Karlovića u Ugljanu gdje je u tom trenutku bilo tridesetak ljudi te da se tamo odmah posvađao s njim i zaprijetio mu smrću riječima: “Ubit ću te p… ti materina! Nećeš ti meni zabranjivati popiti piće!” Nakon toga je napustio lokal, a potom se vratio s ručnom bombom u rukama i rekao: “Tko će mi sad zabraniti popiti piće?! Sve ću vas pobiti!” Prema optužnici Bacalja na tome nije ostao već je izišao s Karlovićem ispred kafića te tamo dva puta izvlačio i ponovno vraćao osigurač bombe prijeteći mu kako on ne zna na koga se namjerio, da će mu ubaciti bombu u hlače pa da će oba letjeti u zrak, da će mu pobiti obitelj, da nikada neće znati je li mu pod autom bomba i kad će ga i gdje dočekati. Prema točki dva optužnice Bacalja je prijetio i dvojici policajaca kojima je Karlović telefonom dojavio o incidentu, a tereti ga se i za nezakonito držanje oružja u kući jer su mu policajci u pretrazi kuće pronašli i zaplijenili ručnu bombu.

Nakon čitanja optužnice Bacalja je rekao da se osjeća krivim samo za posjedovanje bombe, ali ne i za prijetnje te je najavio kako će svoju obranu iznositi na kraju dokaznog postupka.

U nastavku suđenja saslušana su petorica svjedoka te sudska vještakinja psihijatrijske struke Vera Klarić.

Gosti se sakrili u wc
– Bacalja je te večeri došao u moj kafić, a ja sam mu rekao da ne dolazi. Otišao je i vratio se s bombom. Vani je dva puta vadio osigurač i prijetio mi, ali se više ne sjećam što je točno govorio – posvjedočio je vlasnik kafića Ritam Zoran Karlović koji je potom, na upit Bacaljina odvjetnika pojasnio da je okrivljenom zabranio dolazak u njegov kafić zato što je imao problema s drogom pa da mu zbog toga neki drugi gosti nisu htjeli dolaziti. Istaknuo je kako kasnije nije imao problema s njim, a danas da povremeno navraća jer da više nije u problemima kakvim je bio.

Marin Vujević također je te večeri bio u kafiću Ritam. Kartao je s Karlovićem i još nekim osobama kojih se više ne sjeća, no ispričao je kako bombu nije vidio, već da se samo sjeća da je nastala neka gužva i strka. Gotovo identično posvjedočio je i Ivan Šarin naglasivši kako se s prijateljem sklonio u toalet na desetak minuta, odnosno dok se gužva razišla. Ivan Stanin koji se sa Šarinom sklonio u toalet ispričao je kako je bombu u Bacaljinim rukama vidio, no da nije čuo prijetnje. Svjedočio je i policajac Franko Krizman.

– Ja i kolega zaprimili smo dojavu od Karlovića, a kako je moj kolega imao Bacaljin broj on ga je nazvao pa smo otišli k njemu. Vikao je i galamio, ali mi takve stvari doživljavamo skoro svaki dan. Bio je alkoholiziran. Dopratili smo ga do službenog broda i prevezli u Zadar – ispričao je policajac dodavši kako prijetnje nije doživio ozbiljno.

Suđenje se nastavlja.

[stextbox id=”okvir” caption=”VJEŠTAKINJA ODBILA GOVORITI O OKOLNOSTIMA ” image=”null”]

Sudska vještakinja psihijatrijske struke dr. Vera Klarić svjedočila je o Bacaljinom karakteru, no u svom vještvu nije se osvrnula na okolnosti događaja.

– Okidač za takvo postupanje kod okrivljenika bila je alkoholiziranost – rekla je vještakinja nakon čega ju je branitelj optuženog Bacalje Gordan Nižić upitao je li možda zabrana dolaska u kafić mogla isprovocirati Bacalju da tako reagira. Vještakinja je odgovorila kako to ona ne može komentirati, nakon čega je Nižić zatražio dodatno psihološko-psihijatrijsko vještačenje.

– Vještakinja se mora očitovati na te okolnosti – kazao je Nižić, no nakon petominutnog vijećanja sudac Domagoj Kurobasa odbio je zahtjev za još jednim stručnim mišljenjem.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list