fbpx

Prosvjetari, znanstvenici i medicinske sestre stupili u štrajk! “Zemlja znanja i socijalne skrbi ne postoji više niti na papiru”

Između 20 i 100 tisuća zaposlenih u prosvjeti, znanosti i zdravstvu danas je stupilo u jednodnevni štrajk upozorenja. Prosvjetari su svoje obećanje već ispunili, pa su tako školske klupe danas ujutro u većini škola bile prazne. Za djecu koja su ipak došla na nastavu, najmlađe i one čiji roditelji rade organiziran je boravak uz nadzor volontera i učitelja koji nisu u štrajku.

Kako bi poslali što jaču poruku Vladi, sindikati koji stoje iza prosvjeda pozvali su kolege da im se danas priključe u što većem broju. Razloga za to, kažu, i više je nego dovoljno. Od otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora do smanjena plaća prije par mjeseci.

“Treći razlog je smanjivanje ukupnog izdvajanja za obrazovanje i znanost u državnom proračunu. Četvrti razlog je ovo što sam malo prije rekao, potpuno pogrešna ekonomska politika koja mjerama štednje upropaštava i obrazovanje i gospodarstvo jednako tako”, istaknuo je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

U Splitu štrajka 90 posto profesora i nastavnika

90 posto profesora i nastavnika splitskih srednjih i osnovnih škola pridružilo se današnjem štrajku.

“Protječe u redu, onako kako je planirano i taj izlazak zaposlenika u štrajk je jako velik, reći ću već sada je veći 90 posto, čak i više. U dosta škola uopće se ne odvija nastava. Mi smo i više nego zadovoljni, a ovo smo i očekivali i uopće nismo sumnjali u ishod današnjeg štrajka”, rekla nam je Tinka Zemunik iz Sindikata hrvatskih učitelja i dodala kako je većina roditelja poslušala jučerašnje savjete učitelja, te svoju djecu nisu doveli na nastavu.

“Ako su neka djeca došla u školu, ravnatelj je sam procijenio može li uopće osigurati sigurnost te djece, odnosno može li ih se zbrinuti na čuvanju u školi, u produženi borovak. U nekoliko splitskih škola u koje je došlo nekoliko djece, ravnatelji su to uredno odradili na način da su u jednoj školi čak doveli učiteljice izvana koje će se brinuti o toj djeci”, naglasila je Zemunik.

Manjih problema bilo je tek s učenicima viših razreda za koje adekvatno zbrinjavanje nije bilo moguće.

“Odrasla djeca koja su došla, a mali ih je broj, puštena su kući jer ravnatelji jednostavno nisu mogli organizirati nikakav vid organizacije bilo kakve nastave ili čuvanja. Jer ako su svi zaposlenici u štrajku, a vjerojatno sam poslodavac ne može čuvati jedan velik broj djece, jedino mu preostaje tu djecu vratiti kući, a roditelji su upoznati s time”, kazala je Zemunik.

U Osijeku veliki odaziv učitelja i profesora na štrajk

Školske klupe prazne, medicinske sestre na poslu s bedževima na uniformama, to je slika odaziva na štrajk u osječkim školama i KBC-u.

“U osnovnim školama odaziv je očekivan”, kaže voditelj Područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Aleksandar Lukadinović.

“Preko 90% učitelja je u štrajku na području koje pokriva područni ured Sindikata hrvatskih učitelja. Znači, u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji”, rekao je Lukadinović.

Povjerenica područnog odjela Nezavisnih sindikata srednjih škola Marica Azenić ističe kako je odaziv srednjoškolskih sindikata izvan očekivanja.

“Mi smo imali očekivanja da će biti između 75-80 % ulaska ljudi u štrajk. Međutim, taj postotak je premašen i iznosi 83%. Jedan dio nečlanova se solidarizirao s nama i povećao taj postotak”, izjavila je Azenić.

Medicinske sestre zbog specifičnosti posla moraju raditi i dok štrajkaju, a svoje stavove izražavaju nošenjem bedževa. “Svoje stavove iskazat će u KBC-u Osijek u 13 sati onoliko njih koliko ih u tom trenutku bude moglo napustiti radno mjesto”, rekla je u ime sindikata medicinskih sestara Marica Stanić.

“Mi smo specifični. Naši pacijenti itekako trebaju. Ovo nije samo naš posao nego i poziv. Naravno, radimo ga maksimalno korektno i odgovorno tako da naši pacijenti neće biti zanemareni”, rekla je Stanić.

Ima i onih koji se boje, kaže Stanić, jer je čula da u KBC-u traže popis onih koji nose bedž. “Ne znam što će s time napraviti. Sve što radimo je u skladu sa zakonom. Mi naš posao obavljamo i nitko nije zanemaren”, istaknuo je Stanić.

Laburisti: Vlada svjesno uništava javni sektor!

“Zemlja znanja i socijalne skrbi ne postoji više niti na papiru. Ova Vlada ne razumije
ništa, javni sektor joj ne treba, a privatni nije u stanju pokrenuti. Danas učitelji, profesori i medicinske sestre štrajkaju. Štrajkaju za obranu svojih plaća i jednog od temeljnih ljudskih prava, zaštićenog Ustavom i brojnim međunarodnim dokumentima – obrazovanja. Pred dva dana Vlada je u Saboru predstavila proračun za 2013. godinu. Nepravedan i nepošten proračun.

U njemu je predvidjela smanjena sredstva za obrazovanje, manja od onih koja se troše ove godine. Vlada, dakle, ne planira pokriti svoje trenutačne obveze, onakve kakve su danas određene zakonom i kolektivnim ugovorima. Time krši temeljna načela izrade proračuna i odredbe Zakona o proračunu. Vlada kažnjava neposlušne i štedi tamo gdje se štedjeti ne smije – na temeljnim ljudskim pravima, na djeci, na obrazovanju, na zdravstvu, na onom zbog čega i plaćamo porez.

Takvim ponašanjem Vlada s jedne strane zakida one koji si sami ne mogu pomoći, djecu, a s druge potiče sukob između tzv. realnog sektora i društvenih djelatnosti, koje nisu, prema mišljenju Vlade, uopće realni, nego su opterećenje za proračun. Poduzetnici i posao bi vjerojatno procvjetali, a s njima i položaj njihovih radnika, kad državna vlast ne bi bila ovakva kakva jest – nesposobna, iracionalna, neosjetljiva, komplicirana i korumpirana. Nisu učitelji, profesori, medicinske sestre opterećenje ove države, loša vlast jest. Posebno Vlada koja svim silama nastoji zavaditi građane čiji su interesi, u suštini, isti.

U nedostatku druge mogućnosti, učitelji, profesori, sveučilišni nastavnici, znanstvenici i medicinske sestre odlučili su da se prihvate jedinog zakonitog sredstva pritiska na poslodavca – štrajka. Sviđalo se to ministru i predsjedniku Vlade ili ne, to jest zakonito sredstvo i radnici ga imaju pravo koristiti kad god se za to ostvare uvjeti i kad god se pregovorima ne postigne dogovor. Vlada svima daje odgodu, čak i onima koji su ju desetljećima varali neplaćanjem poreza, ali nije spremna obećati učiteljima i medicinskim sestrama bolje plaće kad se situacija popravi. Zato jer su sve vlade do sada rezale, kad se rezalo, najprije na obrazovanju i zdravlju, najprije na ljudskim pravima građana. Zbog toga je štrajk ne samo legitiman, nego i pošten”, stoji u priopćenju Laburista.

Jovanović: Za mene je nebitno koliko je nastavnika i profesora u štrajku

“Za mene su podaci o tome koliko je nastavnika i profesora u štrajku potpuno nebitni”, izjavio je jutros ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i naglasio da su za njega učenici na prvom mjestu.

“Ja podatke neću niti skupljati. Jučer smo rekli da smatramo da svi sindikati imaju pravo na štrajk i to pravo ni na koji način ne dovodimo u pitanje, međutim, jednako tako, smatramo i da svi učenici imaju pravo na nastavu”, istaknuo je Jovanović. Ponovio je kako su pregovori oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora u tijeku i da zbog toga štrajk nije bio potreban.

SSSH: Borite se za pravo na dostojanstveni rad

Savez samostalnih sindikata Hrvatske priopćio je da izražavaju sindikalnu solidarnost i daje punu podršku današnjem štrajku za kako kažu, očuvanje razine prava i radnih uvjeta, što ga u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, institutima i zdravstvenim ustanovama, organiziraju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

“Borite se za pravo na dostojanstveni rad – za kvalitetna radna mjesta i pravednu plaću za obavljeni rad, za prava koja se jamče i štite kolektivnim ugovorima, a koji je vama otkazan. Kada se tako jednostrano otkaže kolektivni ugovor, nema ni socijalnog mira.

Planirano smanjenje izdvajanja za obrazovanje i znanost te sredstava za plaće u zdravstvu dovest će do daljnjeg srozavanja kvalitete tih javnih usluga, te će, posljedično, kvalitetna zdravstvena usluga i obrazovanje postati privilegij bogatih. Takve pogrešne i neučinkovite Vladine mjere štednje stvorit će još veće nejednakosti među građanima.

Zdravstvene ustanove rade kao da je vikend ili praznik

Štrajkaju i medicinske sestre i tehničari, no pacijenti ne bi trebali biti zakinuti za zdravstvene usluge.

Iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara priopćili su kako su nakon godine dana ignoriranja problematike u zdravstvu, izbjegavanja socijalnog dijaloga, propuštanja svih zakonskih rokova, medicinske sestre i tehničari odlučili da je dosta ignoriranja problema i da će današnjim štrajkom poslati svoju poruku vladajućima.

“Naše pravo na štrajk jest legitimno i utemeljeno na domaćim i međunarodnim pravnim propisima i upravo zato i koristimo to pravo. Dosta je neplaćenog prekovremenog rada, nezapošljavanja novih zdravstvenih radnika, neprihvatljivih uvjeta rada u ustanovama, šikaniranja u procesu rada, a najviše je dosta nedostatka volje da se svi ti problemi riješe”, poručili su u priopćenju.

Naglasili su i kako ne razumiju da je Ministarstvo zdravlja uoči štrajka izrazilo žaljenje zbog neuspjelih pregovora i navelo kako je spremno za socijalni dijalog, a što se kažu, nije pokazalo u posljednjih godinu dana.

Dodali su i kako Ministarstvo kao da nije upoznato s načinom na koji zdravstveni radnici štrajkaju za vrijeme obavljanja svojih poslova, pa su tako već unaprijed najavili primjenu odredbe članka 280. Zakona o radu i smanjenje plaća onima koji će štrajkati te kako su pravovremeno poduzeli sve aktivnosti vezane za najavu štrajka, provođenje mirenja i obavještavanje članova i ustanova o prijeko potrebnim poslovima koji semoraju neprekidno obavljati u zdravstvenim ustanovama za vrijeme štrajka.

Ostojić: Ne smije se ugroziti zdravlje pacijenata

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je uoči sjednice Vlade naglasio kako se zbog štrajka zdravstvenih djelatnika ne smije ugroziti zdravlje pacijenata.

“Očekujem da pružanje zdravstvene zaštite bude normalno. Ne smije se ugroziti zdravlje naših pacijenata. A naravno sukladno članku 280. Zakona o radu, dan koji se danas provede u štrajku, neće biti plaćen”, poručio je Ostojić.

“Djeca imaju pravo na nastavu!”

Dok iz obrazovnih sindikata roditeljima savjetuju da ne šalju djecu danas u školu, jer nastave u većini škola neće biti, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović jučer je rekao:

“Poštujemo pravo sindikata na štrajk, ali smatramo da je u ovom trenutku, dok traju pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru, on nepotreban. Sindikalna strana nije jasno naznačila i nije dokazala što je predmet spora temeljem kojeg se može ići u štrajk, ali poštujemo njihovo pravo”, komentirao je najavljeni sutrašnji štrajk ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

“Žao mi je što u procesu mirenja nije došlo do dogovora jer su Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ponudili prijedlog za kojeg smatram da je mogao zadovoljiti sindikalnu stranu”, rekao je Jovanović koji je uputio poruku roditeljima da djecu, usprkos štrajku, pošalju u školu.

“Naša poruka je vrlo jasna: sindikati imaju pravo na štrajk, ali i djeca imaju pravo na nastavu. Ravnatelji škola i štrajkački odbori moraju osigurati da djeca budu zbrinuta u školama na kvalitetan način”, istaknuo je ministar.

Štrajkaši nemaju pravo na plaću za dan štrajka!

Jovanović je izradu popisa osoba koji će štrajkati obrazložio činjenicom da prema zakonu štrajkaški nemaju pravo na plaću za taj dan pa se zbog toga pravi popis. “To nisu sankcije, već red, rad, procedura i poštivanje zakona”, rekao je Jovanović.

Željko Jovanović istaknuo je kako razumije javne službe, no neodgovornim smatra poteze sindikata i štrajk. Roditeljima je poručio da pošalju djecu u škole jer im je tamo i mjesto.

Izvor: index.hr