fbpx

Stažiranje pripravnika i na brodovima kapetanije i policije

Pripravnika palube i stroja ima i do pet puta više nego što je mjesta za ukrcaj na brod. Stoga Ministarstvu predlažemo stanovite izmjene kojima bi se većem broju pripravnika omogućilo da obave potrebni staž, kaže tajnik Zajednice udruge Slobodan Vrdoljak

Zajednica hrvatskih udruga pomorskih kapetana, sa sjedištem u Zadru, uputila je jučer dopis Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture s prijedlozima kako poboljšati problematiku zapošljavanja pripravnika palube i stroja odnosno njihov ukrcaj na brod, o čemu glavni tajnik Zajednice udruge Slobodan Vrdoljak kaže:

– Pomorski fakulteti i srednje škole školuju veliki broj pripravnika palube i stroja budućih časnika i zapovjednika koji, na žalost, nisu u mogućnosti obaviti plovidbeni staž propisan Pomorskim zakonikom i međunarodnim konvencijama. Naime, pripravnika palube i stroja ima i do pet puta više nego što je mjesta za ukrcaj na brod. Stoga Ministarstvu predlažemo stanovite izmjene kojima bi se većem broju pripravnika omogućilo da obave potrebni staž. Tako primjerice smatramo, s obzirom da lučke kapetanije i Ministarstvo unutarnjih poslova u svom vlasništvu imaju više od osamdeset brodova i brodica, da bi se na njih mogli ukrcati pripravnici, barem tijekom sezone, što bi uz odgovarajuće prilagodbe propisa i uvažavanje međunarodne konvencije, moglo ublažiti ovaj problem, kaže Vrdoljak, napominjući kako bi stažiranje na brodovima lučke kapetanije i policije dovelo do smanjenja potrebe za sezonskim radnicima, od kojih su pripravnici ipak stručniji kadar.

Izvor: Zadarski list