fbpx

Što možemo očekivati u 2013.?

Godina je pri kraju, godina u kojoj smo vidjeli još jedan zamah tehnologije i u kojoj je web postao još prisutniji u svakodnevnim životima, više nego ikad prije.
Svake godine tehnološki stručnjaci pokušavaju predvidjeti dolazeće trendove u tehnološkoj areni. Pogledajmo što možemo očekivati u 2013. godini. Popis je sastavio FATbit Technologies, a ovdje ga donosimo u skraćenom i prilagođenom obliku.

– Bitka između prodavača mobilnih uređaja za privlačenje pozornosti kupaca potakla je IT menadžere da prihvate i poboljšaju heterogenost. Naime, mobilni uređaji mogu postojati u mnogim oblicima (mobitel, tablet, prijenosnik, e-reader…) Heterogenost znači da su neki uređaji moćniji od drugih, a među sobom se natječu u računalnoj moći, memoriji, kapacitetu pohrane podataka, kapacitetu baterije i sl.

– Oko 90% poslovnih subjekata očekuje se da će odgoditi širu implementaciju operativnog sustava Windows 8 barem do 2014. godine.
Očekuje se da će na globalnoj razini mobilni telefoni do iduće godine preteći osobna računala kao najčešći uređaj kojim korisnici pristupaju webu. Veliko širenje mobilne telefonije signalizira kraj “prozora” (windows) kao jedne zajedničke platforme kojom smo se svi dugo vremena služili. Očekuje se također da će Microsoftov udio u klijentskim platformama pasti na 60 posto.

- Očekuje nas dugoročni pomak od današnjih aplikacija do web aplikacija kao što je HTML 5, za koji se u ovom trenutku čini da ipak nudi više mogućnosti. Aplikacije će nam i dalje služiti jer nude najbolje korisničko iskustvo i neke posebne značajke.
 Tableti će biti jeftiniji. Naravno, tu je uvijek Appleov megapopularni iPad za usporedbu, međutim u tehnologiji se stvari brzo mijenjaju. Očekuje se da će mnogi tableti biti jeftiniji nego što danas košta prosječna knjiga tvrdih korica.
– Osobno računarstvo u oblaku (em>cloud) će najvjerojatnije zamijeniti pojam osobnog računala. Sve će se odnositi prema “oblaku” jer ovaj tip računalstva može zadovoljiti mnoge različite tehnološke potrebe korisnika. U narednoj godini sigurno ćete još mnogo čuti o “računalstvu u oblaku”.

- Internet će još više prevladavati nego što prevladava danas. Sve će biti sposobno za povezivanje s internetom. Fotoaparati, mikrofoni, senzori i slični uređaji će svi biti spojeni na internet. “Internet of Things”, odnosno “internet stvari” je naziv za taj trend.

- Očekuje se da će “enterprise app trgovine” revolucionarizirati IT odjele. Tržišni menadžeri će se razvijati kao koncept i sve će se više širiti, a tržišta trgovina aplikacijama će postati žarišna točka za korisnike kako bi imali sve što im je potrebno uz jednostavan pristup.

- Virtualne aplikacije će u nadolazećim vremenima biti znatno popularnije. One će imati značajno mjesto u IT areni dugo, dugo vremena. Međutim, mnogi izvještaji predviđaju da virtualne aplikacije neće ubiti fizičke uređaje ili sigurnosne prednosti koje oni pružaju.

“Cloud computing” će postati “mainstream”, to je već sasvim sigurno.

- “Actionable analytics” je izraz koji se koristi za mjerenje (npr. učinkovitosti nekog oglasa), ali mjerenje na osnovu kojeg je moguće poduzimati određene akcije (zašto mjeriti, ako ništa ne možemo napraviti?). Ovaj sustav upravljanja će preuzeti mnoge procese u poslovanju i mnogi ga vide kao vrlo efikasan način obavljanja analiza u budućnosti u okvirima poslovnih metodologija.

Izvor: net.hr