fbpx

Stoja Mučaji: Moji prethodnici su Vukićima preporučili da ne plate dug

Kada sam u četvrtak ujutro pogledala kroz prozor i ugledala specijalnu policiju koja mi je sa šmajserima opkolila kuću, upitala sam se, onako sa zebnjom: “Ma, zar je sve ovo samo zbog mog Mira?!” Pa on je htio samo dobro.

Uzeo je zajam kao i mnogi, ali je počeo malo po malo tonuti. Kada je došao do većeg iznosa duga, to je krio i od mene, a za ovrhu sam doznala jednog dana kada mi je poštar donio plavu kuvertu. Kriv je, ali trebalo se živjeti i preživjeti – kazala nam je u suzama Višnja Vukić u svojoj kući u zadarskim Arbanasima gdje joj je obitelj nekoliko sati nakon dramatične deložacije tijekom četvrtka vraćena zbog – bravara i skladišta.

Četiri godine patnje
Iako su naoružani pripadnici Interventne policije novim vlasnicima osiguravali ulaz u kuću, za obavljanje deložacije nije bio osiguran bravar, kao ni skladište za stvari Vukićevih, pa je obitelji u dogovoru s aktualnim vlasnikom kuće, slovenskim poduzetnikom Blažom Sotlarom, privremeno omogućen pristup stambenom objektu u kojem su se u petak u nevjerici ogledali oko sebe tvrdeći kako i dalje ne mogu doći sebi od svega što ih je snašlo.

– Jučer specijalna policija, a danas sve ovo. Sudeći prema svemu što se događa, nitko od nas ne zna što će biti u idućih dvadeset dana, no mi i dalje ne mislimo izići iz kuće – naglasila je Tina Vukić-Karađole, kći deložiranih pa vraćenih supružnika, te je dodala kako je njihova kuća zapravo mikroprikaz stanja u Hrvatskoj gdje se zbog nemogućnosti otplate duga hrvatska imovina prodaje strancima.

– Protekle četiri godine naših života, otkada traje ovaj postupak, bile su pune patnje i životarenja. Svaki dan smo se borili s teretom misli i svi smo patili na svoj način. Ne znam komu se sve nismo obratili, no ne namjeravamo odustati jer imamo pravo na dom – kazala je plačući Tina Vukić-Karađole.

Obitelj namjerava ponovno kupiti kuću, no novi vlasnik traži za nju 90 tisuća eura iako je prodana za 40 tisuća eura.

– Otkada smo se vratili, zvali su nas mnogi iz Hrvatske i inozemstva koji žele pomoći. Ne znam hoćemo li skupiti novce i uspjeti u tome, no to nam je želja – rekla je Višnja Vukić.

Njezin suprug Miro priznaje krivnju za porezni dug, ali, kaže, nije znao drukčije u situaciji koja ih je snašla prije 15-ak godina.

– Radio sam u “Autohrvatskoj”, a supruga u Tekstilnoj industriji Zadar. Ostali smo bez posla kao tehnološki višak. Ja danas ne radim, a supruga ima mirovinu od 1200 kuna. Nisam znao kako preživjeti, a htio sam samo najbolje. Možda sam i pogriješio, ali zar smo zaslužili da nam se ovo događa, da nas tjeraju na ulicu iz naše dvjesto godina stare obiteljske kuće – rekao je Miro Vukić, a suze nije mogao suspregnuti ni Ivan Pernar, aktivist Udruge “Živi zid”.

– Očito je riječ o kriminalnoj deložaciji. Odgovornost za nastalu situaciju u cijelosti leži na ovrhovoditelju koji nije provjerio je li ovršitelj ispunio zakonske uvjete za provođenje ovrhe, već mu je vjerovao na riječ. To je rezultiralo masovnim i besmislenim uhićenjem građana – rekao je Pernar koji je jučer zajedno s ostalim aktivistima udruge bio u kući Vukićevih.

Četveročlana obitelj ne zna što će se s njima događati tijekom idućih 20 dana.

– Mi i dalje ne mislimo izići iz kuće, jer kada nepravda postaje zakon, otpor postaje naša obaveza – poručila je Tina Vukić-Karađole.

Prema informacijama iz zadarske Porezne uprave, prijedlog za pokretanje ovrhe nad kućom Mira Vukića podnesen je 2006. godine preko Općinskog državnog odvjetništva u Zadru.

– Porezna uprava nije mogla utjecati na daljnji tijek postupka nakon što je slučaj predan Državnom odvjetništvu koje je vodilo postupak do okončanja – kazala nam je Stoja Mučaji, pročelnica zadarskog Područnog ureda Porezne uprave, te je dodala kako je Miro Vukić bio navrijeme upozoren da mora platiti dug, za što je, prema Ovršnom zakonu imao dvije godine.

Banka se najprije naplatila
– Nažalost, upravo u Poreznoj upravi mu je savjetovano da ne plati dug jer će to ići u zastaru. U tom trenutku dug je iznosio 307 tisuća kuna, no on je, nažalost, dopustio kćerki da digne hipotekarni kredit na kuću. U trenutku kada je dug došao na naplatu, banka se naplatila prva – pojasnila je Mučaji.

Banka je odobrila kredit od 90 tisuća švicarskih franaka i stavila hipoteku na kuću, te se prva upisala na vlasnički list. Porezna je bila treći potražitelj u nizu i ostala je bez novca.

– Ono što smo naslijedili u Poreznoj upravi je neopisivo. Sve je rješavano zastarom, što je nažalost poslušao i Vukić – kazala je Mučaji.

[stextbox id=”okvir” caption=”Računi za pomoć” image=”null”]

Senka Župan, kuma Vukićevih, objavila je broj žiro-računa na koji se može pomoći obitelji iz Arbanasa. Za uplate iz Hrvatske otvoren je račun u Erste banci na ime Ante Vukića: broj žiro-računa 2402006-3102384442 (model 00), s pozivom na broj 3102384442, uz navođenje svrhe uplate “pomoć obitelji Vukić”.

Za uplate iz inozemstva također je otvoren račun u Erste banci na ime Ante Vukića: broj žiro-računa 2402006-1031262160.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Tužan primjer hrvatske zbilje” image=”null”]

Hrvatska se javnost solidarizirala s obitelji Vukić nakon što su viđene mučne scene deložacije iz njihove obiteljske kuće. Ružno je bilo gledati intervenciju oklopljenih “specijalaca” koji su, ruku na srce, samo radili svoj posao. Kao što su ga radili i svi ostali: i sudski ovršitelj i banka koja je naplatila svoj dug i kao što će to učiniti poreznici koji od Vukića nisu naplatili prastari dug jer je banka bila brža.

Sada razni dušebrižnici od udruga do anonimnih stranaka pokušavaju profitirati na ovom slučaju, dokazujući da je provođenje zakona, pravomoćne sudske presude, bilo nepravedno i okrutno. Kao da su nam svi zakoni pravedni i blagi!

Svojedobno su se u obranu doma obitelji Vukić uključili i Hrvatski laburisti dok njihov čelnik Dragutin Lesar nije shvatio da ne može skupljati političke bodove suprotstavljajući se pravomoćnoj presudi.

Pa i sami Vukići priznaju da su pogriješili i upali u strašnu klopku poslovnih promašaja, neplaćenih računa i hipoteka. I tko zna hoće li im moći pomoći dobročinitelji koji su već krenuli za njih skupljati novac kako bi im vratili dom. Ali, što će biti onda? Hoće li se na isti način pokušati naplatiti i Porezna uprava koja ih upozorava i tužaka od 2006. godine?

Vukići su, nažalost, tužni primjer hrvatske stvarnosti i problema koji su počeli prije dvadesetak i više godina, što je u njihovu slučaju značilo da je otac obitelji ostao bez sigurnog posla. Sada su sami odgovorni za svoje nevolje, ali su i žrtve spleta niza nesretnih okolnosti.

Nažalost, Vukići nisu i neće to biti jedini u Hrvatskoj. Breme krize, siromaštva i besposlice obit će se o glavu mnogim drugim Vukićima. A tko će onda nadavati živih zidova i dobročinitelja?

[/stextbox]

 Izvor: Slobodna Dalmacija