fbpx

Sve je više onih koji ni za drva nemaju

Broj socijalno ugroženih obitelji ili samaca u Zadarskoj županiji kojima će se isplatiti naknada za ogrjev je 2.022. Kako je jednokratna pomoć po 950 kuna, to je sveukupno 1,920.900 kuna, kazala je prof. Dubravka Dragaš, stručna savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb

U šest gradova i 28 općina Zadarske županije stigao je novac za ogrjev za osobe i obitelji koje su korisnici stalnih pomoći Centra za socijalni skrb. Jednokratna isplata je u iznosu od 950 kuna za socijalno ugroženu obitelj ili samca.

Jednokratna pomoć 950 kuna

– Broj socijalno ugroženih obitelji ili samaca u Zadarskoj županiji kojima će se isplatiti naknada za ogrjev je 2.022. Kako je jednokratna pomoć po 950 kuna, to je sveukupno 1,920.900 kuna, kazala je prof. Dubravka Dragaš, stručna savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb.

– Moguće da će do kraja godine biti i veći broj korisnika, odnosno isplata, jer isplaćujemo prema podnesenim zahtjevima, dodala je Dragaš.

Još prije dolaska hladnijih dana ljudi počinju razmišljati o grijanju, nažalost, ima i sve više onih koji ne mogu osigurati toliko potrebno grijanje, siromašni su.

– Ova jesenska predbožićna humanitarna akcija za socijalno ugrožene obitelji i samce se već niz godina provodi u suradnji sa Zadarskom županijom koja već tradicionalno osigurava potrebna financijska sredstva. Odabir korisnika je u isključivoj nadležnosti Centra za socijalnu skrb, objašnjava Davor Lončar, načelnik Poličnika.

Siromašne obitelji i samci koji žive u teškim socijalnim prilikama s olakšanjem su dočekali vijest o tome da je stigao novac namijenjen isplati naknada za ogrjev.

– Prema popisu zadarskog Centra za socijalnu skrb, a vezano na pomoć sredstava za podmirenje troškova stanovanja korisnicima koji se griju na drva u 2012. godini, Općina Poličnik je za 28 korisnika socijalne skrbi započela isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 950 kuna, ukupno 26.600 kuna, govori Lončar.

Broj korisnika koji su jesenas stekli pravo na tu vrstu potpore čak je veći nego protekle godine, što je pokazatelj rastuće socijalne krize i činjenice da sve veći broj građana uopće nema dovoljno novaca za najosnovnije životne potrebe.

Benkovac, Obrovac, Lišane…

– Na području grada Benkovca pomoć za kupnju drva dobit će 248 korisnika u iznosu po 950 kuna ili ukupno 235.600 kuna, kazala je Stela Filipi, glasnogovornica Grada Benkovca.

Kako su svima koji ostvaruju navedeno pravo poslane pisane obavijesti na kućne adrese, u zgradi Grada ili Općine započele su isplate, isključivo uz predočenje osobne iskaznice.

– Pravo na isplatu ima 326 korisnika što iznosi 309.700 kuna. Svakako treba napomenuti da u Gradsku upravu grada Obrovca dolaze tražiti pomoć za kupnju drva za ogrjev i oni građani koji nisu na popisu za isplatu tako da će se broj korisnika najvjerojatnije i povećati, naglasila je pročelnica Gordana Renić.

Oni koji na to imaju pravo koriste mogućnost sufinanciranja troškova kupnje drva za ogrjev.

– U općini Lišane Ostrovičke takvih je četrnaest domaćinstava, kaže načelnica Ivana Dević.

U Obrovcu 326 korisnika
Najveći broj korisnika za pomoć pri kupnji ogrjeva što se tiče gradova ima Zadar, ukupno 530. Potom slijede Obrovac 326, Benkovac 248, Biograd na Moru 26, Nin 12 i Pag sa 8 korisnika.

Među općinama daleko prednjači Gračac sa 473 korisnika. Druga po redu je općina Pakoštane koja ima 50, dok treće Bibinje ima 34 korisnika. Zatim slijedi Poličnik sa 28, Sukošan i Sv. Filip i Jakov po 27, Jasenice 26, Posedarje i Vrsi po 22, Stankovci 20, Zemunik 19, Polača 17, Pašman i Ražanac po 16, Lišane Ostrovičke 14, Privlaka 13, Starigrad 12, Vir 11, Škabrnja 9, Novigrad 7, Sali 6, Galovac i Povljana po 4, Kali 3 i Tkon 2 korisnika.

Jedine lokalne jedinice u Zadarskoj županiji u kojima uopće nema niti jednog korisnika su općine Kolan, Kukljica i Preko.

Izvor: Zadarski list