fbpx

Svetkovina je Svih Svetih

Blagdan je Svih svetih u čijoj molitvi Crkva izražava kršćanska uvjerenja o zajedništvu putujuće Crkve na zemlji s onom proslavljenom u nebu. Prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu među nama. Groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa ih građani tradicionalno obilaze i prisjećaju se svojih pokojnika te polažu cvijeće i pale svijeće.

U Katoličkoj crkvi blagdan Svih svetih slavi se od 6. stoljeća, no, neovisno o vjeri, blagdan je danas prihvaćen kao zajednička civilizacijska vrijednost i u svim se zemljama zapadne kulture obilježava kao državni praznik.

Povodom svetkovine, u 11 sati,zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi u katedrali svete Stošije koncelebrirano misno slavlje. Tom će prigodom podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom. Poslijepodne, u 15 sati, na središnjem Gradskom groblju nadbiskup Puljić predvodit će Službu Riječis odrješenjem za pokojne.

Crkva slavi svetkovinu Svih svetih 1. studenog već 1200 godina. Papa Bonifacije IV. posvetio je oko 610. rimski Panteon Bogorodici i svim mučenicima.
Godinama se svetkovina Svih svetih u Rimu slavila 13. svibnja, a poslije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur III. posvetio je oko 740 god. u bazilici sv. Petra u Rimu posebnu kapelicu u čast Spasitelju, njegovoj Majci, apostolima, mučenicima i svim svetima.

Godine 827. papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih. Ta je svetkovina zapovijedani blagdan u Katoličkoj crkvi i spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i u korist bližnjih.

Izvor: HRT Radio Zadar