fbpx

Svi hoće u politiku: profesori, inženjeri, performeri, branitelji, poduzetnici…

Ostvare li se svi trenutni planovi i ambicije, Zadar će u svibnju imati nikad zanimljivije lokalne izbore: inženjeri i novinari, performeri i sveučilišni profesori, mladi i stari, mali i veliki, nezavisni i stranački, sve bi se to moglo pojaviti na predizbornoj zadarskoj trpezi. Među svima njima je mnoštvo onih koji su uvjereni da je dosadašnja medijska buka nastala objavom rezultata prvih predizbornih anketa zapravo samo teledirigirani početak kampanje.

Ta istraživanja pokazuju prednost HDZ-a, SDP-a i Hrvatskih laburista, a čak i u slučaju da je zaista riječ o prvom predizbornom mućenju vode, svi ostali na raspolaganju imaju sedam mjeseci dokazati da se prvi anketni mačići bacaju u vodu.

SHZ kandidira Marića
Osim Stranke hrvatskog zajedništva, odakle su za gradonačelnika Zadra kandidirali Miljenka Marića, svi ostali još uvijek ili kriju imena svojih kandidata, ako ih imaju, ili su u intenzivnoj potrazi i pregovorima.

– Mi još nemamo konačan stav. Po anketama i procjenama naše snage, realno je da smo na tri do pet posto, a to nije brojka za kandidirati gradonačelnika. Vidjet ćemo kada ostali izađu sa svojim kandidatima, pa ćemo tada odlučiti hoćemo li ići samostalno ili u nekoj koaliciji i koga bismo mogli podržati – kaže Joso Knez iz HSLS-a.

Irena Devčić tvrdi da je HSS tek u fazi unutarstranačkih razgovora, imena bi se mogla znati oko Nove godine, a eventualne koalicije će “više biti stvar podudarnosti programa negoli ideologije”.

Branko Jelenić iz HSU-a kaže da je rano za bilo što kazati, a Josip Vlahović, nestranački gradski vijećnik Demokratske stranke umirovljenika, najavljuje da će ta umirovljenička stranka na izbore ići samo s listom za Gradsko vijeće.

– Na izbore idemo samostalno iako smo u nekim razgovorima i ništa ne treba isključiti. Razgovarat ćemo sa svima osim sa SDP-om, HNS-om, SDSS-om i HSP-om, a u samostalnom izlasku očekujemo tri mandata u Gradskom vijeću i pet u Županijskoj skupštini – kaže Rudolf Dvorski iz HSP-a dr. Ante Starčević gdje kao uvjet koaliranja traže sigurnost da ih “veliki neće pojesti”, te ostvarivanje točaka pravaškog programa. Ne bude li koalicije, pravaši idu s kandidaturama za gradonačelnika i župana, ali o imenima ne žele govoriti.

– Postojala je ideja da nekoliko manjih stranaka i nezavisnih lista podrži kvalitetnu nestranačku osobu za gradonačelnika. To bi za nas bio idealan rasplet, ali laburisti idu samostalno, HSP dr. Ante Starčevića je blizak HDZ-u, što nam je neprihvatljivo, a osim njih razgovarali smo i s listom don Ivana Grubišića – kaže Ante Rubeša iz ogranka Akcije mladih, nadajući se “promjeni na bolje”.

Rubeša “bolje” doživljava kao izostanak HDZ-a i SDP-a, jer “s HDZ-om znamo gdje se nalazimo, a SDP nema dovoljno kvalitetnih kadrova”, pa najavljuje presicu na kojoj će podršku Akciji mladih javno dati Vice Profaca i to zato što im želi “pomoći svojim savjetima i političkim iskustvom”.

Profaca je jedan od zadarskih osnivača HDZ-a i bivši saborski zastupnik koji će u siječnju napuniti 74 godine, ali je uvjeren da ta “mladost može razdrmati i osvježiti političku scenu u Zadru, a osvajanjem nekoliko mandata možda i utjecati na rezultate lokalnih izbora”.

– Angažirani su i pozitivni, pokrenuli su akciju za referendum za prirez, ali su nasilno blokirani. Mogu im pomoći, kaže Profaca uz napomenu da će se “vjerojatno pojaviti na listi za Gradsko vijeće”.

Nezavisne liste
Slijede zatim i nezavisne liste: bivša gradska pročelnica Draga Petričić razmišlja i o listi i o gradonačelničkoj kandidaturi, a bivši dožupan Đani Bunja sigurno izlazi i na gradske i na županijske izbore, ali neće kandidirati gradonačelnika i župana.

– To će uraditi samo oni koji to moraju, HDZ i SDP, a svi bi ostali morali biti avanturisti da to učine – kaže Bunja, najavljujući liste sastavljene od “uglednih i vrlo utjecajnih sveučilišnih profesora, branitelja i malih i srednjih poduzetnika”. Zadarski poduzetnik i vlasnik “Jadran investa” Mladen Ninčević sastavlja gradsku i županijsku listu koje će biti popunjene – isključivo inženjerima!

– Mi smo u takvim i tolikim problemima da ih mogu riješiti samo inženjeri građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike – kaže Ninčević. Postoji i ozbiljna mogućnost da prvi put lokalni izbori u Zadru dobiju i stvarnu, ne samo simboličku cirkusku notu: prvi čovjek Udruge “Bleke i konji” Enio Meštrović trebao bi krenuti u kampanju, ali ne s Nezavisnom listom “Bleke i konji”:

– Nemam političkih ambicija niti želim biti društveni parazit, ali kroz kampanju želim nešto reći, poručuje Meštrović. Da od novinarstva nema kruha, shvatio je i jedan poznati zadarski novinar koji je politički angažiran bio još koncem 80-ih, u međuvremenu je pisao, oprobao se u diplomaciji, a Zadrani ga sada vide na TV ekranima iza kojih – razmišlja o nezavisnoj listi za Gradsko vijeće.

[stextbox id=”okvir” caption=”Treći put” image=”null”]

Ako ne uspijemo dogovoriti koaliciju “trećeg puta”, bit ćemo suodgovorni za katastrofu koja slijedi. HDZ je uništio sve čega su se dotakli, a SDP nudi drugu katastrofu jer Ivo Bilić nije kandidat stranke nego lobija koji je u Zadru već napravio veliku štetu, kaže Marko Pupić Bakrač, čovjek za kojega se računa da bi trebao biti gradonačelnički kandidat nezavisne liste don Ivana Grubišića.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija