fbpx

Švicarska tvrtka preuzima sve udjele Plave vale d.o.o.

U četvrtak je na Trgovačkom sudu Zadar bilo sazvano ročište na kojem se trebalo proglasiti stečaj nad tvrtkom “Plava vala” d.o.o. koja je koncesionar marine u Sutomišćici na Ugljanu. Proglašenje stečaja tražila je Porezna uprava jer je dug tvrtke prema državi dosegnuo 6,492 milijuna kuna, no dogodio se obrat.

Uoči ročišta potpisan je ugovor kojim jedna švicarska tvrtka iz okruga St. Gallen u potpunosti preuzima sve obveze “Plave vale”. Državnom odvjetništvu i Sudu predočen je ugovor kojim ova švicarska tvrtka preuzima sve udjele “Plave vale”, te sve njene obveze koje su puno veće od duga prema državi.

Izgleda da je u proteklih mjesec dana obavljeno dubinsko snimanje stanja “Plave vale” i isplativosti ovog ulaganja u kojem su Švicarci unatoč saznanju da je dug tvrtke dosegnuo preko 8 milijuna eura, odlučili preuzeti sve obveze.

Detalji o novom vlasniku marine znat će se za dvadesetak dana, koliko je zastupnica države Lidija Vitaljić dala ovoj švicarskoj tvrtki za uplatu obveze prema državi i preuzimanje “Plave vale”.

To će biti već treći koncesionar marine u Sutomišćici – prvi je bila “Romantik marina” kojoj je poništena koncesija jer je nije plaćala. Nakon toga u igru ulazi “Plava vala”, dio sustava “Cubus lux”, koja je dovršila marinu s 203 veza i većinu popratnih sadržaja. U poslovanju “Plave vale” nejasno je kako je uspjela nagomilati 30 milijuna kuna gubitaka i zadužiti se kod Erste banke za više desetaka milijuna kuna.

Bilo je tu dosta čudnih menadžerskih ugovora, čak višemilijunskih pozajmica. Švicarci su stoga u završnim razgovorima pregovarali s glavnim ljudima “Cubus luxa” Steveom McCannom i Gerhardom Huberom, a i Erste banci je sigurno bolje da ne dođe do stečaja, svoj veliki kredit ne bi mogla naplatiti stečajem jer je osiguranje za taj kredit koncesija na pomorskom dobru.

Nadajmo se da će Sutomišćica imati više sreće s trećim vlasnikom marine u kojoj sada radi desetak ljudi. Okvir Koncesija do 2037. Vlada RH odobrila je koncesiju “Plave vale” na 32 godine, koja istječe tek 2037., a riječ je o 55 tisuća četvornih metara u moru i 15 tisuća na kopnu, te 203 priveza. Koncesija se jedino redovito plaćala, uz neke teškoće, no izgleda da je vlasnicima “Plave vale” ipak bilo važnije dobiti kredite nego razvijati posao.

Izvor: Slobodna Dalmacija