fbpx

Taktički “ubijene” Riječanke

Mi nismo ovu utakmicu dobili uz pomoć sudaca. Mi smo je dobili na terenu. Znali smo ih zaustaviti. Oni su bili isprovocirani jer nisu znali odgovoriti na našu igru – kaže Mazija

Košarkašice Zadra u nedjelju su ostvarile još jednu pobjedu. Još jednu iznenađujuću. Ovaj put su u svom Višnjiku bile bolje od riječkog Pletera, ekipe koja im je prije nekoliko dana “uzela” Martinu Gambiražu i Anu Vrsaljko, koje “za siću” nisu željele igrati u Zadru (iako su kasnije to i zatražile, ali tada više ni te “siće” nije bilo), nego su čekale pravi ugovor. I dočekale su ga, gle slučajnosti, od strane sastava koji će za nekoliko dana odigrati baš dvoboj u Zadru. Riječanke su i bez te dvije igračice bile velike favoritkinje u Zadru, a s te dvije Zadranke su svoje šanse još dodatno podebljale. No to im nije pomoglo. Dapače, košarkašice Marije Mazije dodatno su se motivirale i s fantastičnim pristupom na terenu, ali i odlično pripremljenom utakmicom na klupi, jednostavno su deklasirale još jednog favorita, nakon što su u prošlom kolu isto to uradile u Puli.

– Mi smo se cijeli tjedan spremali za ovu utakmicu. Znali smo da ćemo igrati protiv odlične ekipe koja ima glavu i rep i koja je prepuna odličnih igračica – iskrena je bila Davorka Balić, najbolja Zadranka u pobjedi nad Pleterom, koja je svjesna da su ona i njene suigračice u nedjelju odigrale možda i bez greške.

Dodatan motiv(i)

– Riječanke su bile jake i bez Vrsaljko i Gambiraže. S njih dvije su dobile još jednu dodatnu dimenziju. No, mi smo se pridržavali onog što smo se dogovorili i to smo radili od prve do zadnje minute na terenu.

Davorka je prokometirala i svoju igru:

– Kada se odigra ovako u obrani, onda će uvijek nekomu se otvoriti u napadu. Ovaj puta sam to bila ja, drugi put će povući neka druga djevojka.

I Balić je rekla istinu, a to je da je od obrane sve krenulo. Riječanke su od prve minute naišle na neprelaznu prepreku, a to je bio obrambeni zid koji su postavili Marija Mazija i Šime Vidaković, a realizirale djevojke na terenu. Trener gostiju se kasnije žalio na suđenje, Riječanke su od nemogućnosti prigovarale sucima, dobivale tehničke pogreške, a u konačnici dobio ju je i trener gostiju koji se posebno obrukao kada nije želio doći na konferenciju za novinare, vičući da ih je “sudac pokrao”. A nije. Jer kada izgubite 20 razlike od ekipe koja je objektivno nekoliko puta slabija od tvoje, sudac ne može biti kriv, niti da je – kriv. A ovaj put nije bio. “Kriva” je bila fizička i taktička spremnost mladih Zadranki, nad mnogo jačim, skupljim, iskusnijim, višim… gošćama. I tu se trener Pletera jednostavno nije snašao, a kasnije se nije udostojio niti napraviti svoju dužnost.

Taktička nadmoć

– Ljudski bi bilo doći i dati izjavu. Mi nismo ovu utakmicu dobili uz pomoć sudaca. Mi smo je dobili na terenu. Zadar u svojoj dvorani definitivno nema domaćinsko suđenje. Nikada ga nije niti imao. Mi smo ih znali zaustaviti. Nabavili smo njihovu snimku, znali smo kako igraju, znali smo kako zaustaviti Gambiražu i Vrsaljko. Djevojke su u potpunosti napravile ono što smo željeli od njih. Ovo mi je jedna od definitivno dražih pobjeda, koja se nema pravo provući kroz suđenje. Njihov trener je bio isprovociran radi toga što nije mogao naći pravi odgovor na našu igru – istaknula je trenerica Zadra Marija Mazija.

Odličnu igru košarkašica Zadra popratila je i puna mala dvorana na Višnjiku.

– Cure su to i zaslužile. To su sve mlade djevojke, većinom studentice, koje ne igraju za velike novce, no koje igraju sa srcem i dušom. Zaista se trude, redovito su na treningu, a sada se vidi i naplata tog truda od početka pripremnog razdoblja.

Od početka sezone Zadranke igraju zaista dobro, u nikad tanjem rosteru. Glavni teret ove sezone dijele sedam igračica, na klupi su kadetkinje. No to nije zasmetalo Mazijinim igračicama da u prvih pet kola ostvare čak četiri pobjede, redovito protiv mnogo iskusnijih ekipa.

– Nisam sanjala ovakav početak. Kada smo saznali raspored, zabrinuli smo se. Tražili smo mjesta gdje bismo mogli iščupati poneki bod, ali ponavljam, sada nam očito dolazi na naplatu zaista veliki trud koji smo uložili.

Gospić je nevažan

Iduće kolo Zadranke gostuju u Gospiću i jasno je da u toj utakmice i nemaju previše šanse. Svjesna je toga i Marija Mazija. – Mi smo prepuni sitnih ozljeda koje ćemo u idućim danima pokušati sanirati. Nama utakmica u Gospiću ne spada pod one krucijalne, jer smo svjesni da bi bilo čudo da dođemo u priliku za iznenađenje. Sigurno da ćemo veću važnost pridodati utakmicama koje su važne za nas, a pred Gospić ćemo više radit na prevenciji, uz individualan rad – objašnjava Mazija.

Izvor: Zadarski list