fbpx

Tlakomjer bez manžete na napuhavanje

Ako ste ikada mjerili tlak, vjerojatno vam je uvijek nelagodan osjećaj stvaralo napuhavanje manžete.

Bez obzira bili analogni ili digitalni, tlakomjeri krvnog pritiska su do sada uvijek radili na isti princip. Oko podlaktice ruke stavite i pričvrstite manžetu koja se potom napuhne i tada vam uređaj može izvršiti mjerenje obje vrijednosti krvnog tlaka, gornju (sistolički tlak) i donju (dijastolički).

Japanski znanstvenici sa Sveučilišta Nihon na izložbi medicinske opreme Medica 2012 u Dusseldorfu, ovih su dana prikazali prvi tlakomjer koji uopće ne treba manžetu, već je u stanju izvršiti mjerenje tlaka na taj način da vam je potrebno samo dodirnuti jagodicom prsta njegov senzor.

Mada znanstvenici nisu iznijeli detalje principa po kojem ovaj uređaj mjeri tlak, kao dijelovi sustava se navode LED-ovi i fototranzistori, pa se svjetlo koje emitiraju LED-ovi reflektira na prstu, a potom ga detektiraju fototranzistori, da bi na kraju računalo uređaja te podatke pretvorilo u iznose sistoličke i dijastoličke vrijednosti tlaka. Posjetitelji su svoj tlak mogli mjeriti konvencionalnim i novim tlakomjerom, pa su rezultate mjerenja mogli usporediti kako bi se uvjerili da je savršeno precizan.

Voditelj projekta profesor Sadao Omata, nije želio ulaziti u detalje rada ovog uređaja, već je samo rekao kako radi uz pomoć tehnologije koja se naziva “Phase Shift Method”.

Više detalja će vjerojatno biti poznato kada ga prodaju nekom proizvođaču medicinske opreme.

Izvor: vidi.hr