fbpx

UZ PROTIVLJENJE OPOZICIJE: Gradsko vijeće Zadra izglasalo proračun težak 363 milijuna kuna

Uz protivljenje opozicije i suzdržani glas nezavisnog vijećnika Željka Predovana, zadarsko je Gradsko vijeće većinom glasova HDZ-ove koalicije izglasalo proračun za 2013. godinu težak 363,6 milijuna kuna

Očekivano, vlast u njemu vidi stabilnost i svjetlo na kraju tunela, opozicija ga smatra konzervativnim “proračunom u rupi”.

– Toliki su prihodi realni, planirani su na stabilnim osnovama i pritom nemamo namjeru uvesti bilo kakve dodatne namete i poskupljenja komunalnih usluga u vremenu teške krize. Dolazimo u stabilne vode i u harmonično razdoblje kada je riječ o odnosu prihoda i rashoda. Zadar nastavlja s putovima razvoja u situaciji potpuno stabilnog proračuna i uz održavanje javnog standarda na visokoj razini, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Vrančić je podvukao da unatoč nesporazumima s Vladom i određenim peripetijama očekuje nastavak gradnje Gaženice kao strateškog zadarskog projekta, te da će u veljači započeti gradnja pristupnih cesta i sustava odvodnje za Gospodarsku zonu Crno čime će biti otvoren put k prvim razgovorima sa zainteresiranim investitorima što bi bitno trebalo pripomoći u zadržavanju relativno niske stope nezaposlenosti u usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima.

– Očekujemo izgradnju novih hotelskih kapaciteta, jer nam nedostaju dva hotela visoke kategorije u samom gradu, od kojih bi jedan trebao biti namijenjen kongresnom turizmu. Najave takvih investicija već imamo, rekao je Vrančić.

Za sljedeću je godinu najavljena gradnja Bihaćke, Getaldićeve i Skokine ulice, obnova riva u Ižu, Jazinama i u Petrčanima, te početak investicije u OŠ na Novom Bokanjcu. Slijedi i izgradnja sustava odvodnje za Bokanjac, Novi Bokanjac i Bili brig, te niz drugih manjih komunalnih objekata, dok je samo za otkup zemljišta rezervirano 11 milijuna kuna.

Sabina Glasovac (SDP) je proračun za 2013. godinu nazvala “proračunom istine koji se protivi bilo kakvim društvenim promjenama”:

– Gradonačelnik je započeo mandat s rupom u proračunu, a završava ga s proračunom u rupi, ali se i dalje pažljivo skriva proračunski manjak od 90 milijuna kuna. To je provalija u koju nas je dovela ova vlast, ali proračun to ignorira, tih 90 milijuna duga u njemu ne postoji niti se iz proračuna vidi način na koji gradska uprava misli vratiti toliki manjak, rekla je Glasovac.

Gradonačelnik Vrančić joj je iz klupe doviknuo “Sve ću ja to vratiti u sljedećem mandatu”, a potom je otišao iz gradske vijećnice, pa je na ostale primjedbe opozicije odgovarala pročelnica za financije Grozdana Perić i objasnila da se u proračunu nalazi smanjenje deficita za 15-16 milijuna kuna čemu treba pribrojiti i četiri milijuna ovogodišnjeg suficita.

Vuković o Višnjiku i Gaženici
Jedinu opasnost za gradski proračun Duško Vuković (HSU) vidi u “odnosu pojedinih ministara prema Zadru” jer ako Vlada ne uplati deset milijuna obveze za Višnjik i prijevoz vode na otoke prevali na teret Grada, to može proračun dovesti u neprilike.

– Tu su i naklapanja da “B faza” Gaženice nije dobila zeleno svjetlo Ministarstva, pa se postavlja pitanje zašto se želi blokirati tu investiciju i što rade članovi UV Lučke uprave: brane li interese Zadra ili Rijeke koja lobira protiv Zadra, rekao je Vuković po kojemu i najava da će Grad pokriti trošak uvođenja devete godine osnovnog obrazovanja znači mogućnost da proračun završi u provaliji jer ga “čekaju u zasjedi i matiraju”.

[stextbox id=”okvir” caption=”Antičević: Vi ste za krupni kapital; Vrančić: Hoćemo li ga i dalje hapsiti” image=”null”]

− HDZ je prije prošlih lokalnih izbora svoju knjižicu s obećanim programima nazvao “obveznicom pred javnosti”, ali nije ispunio gotovo ništa − obveznice vam ne kotiraju na burzi, pa kako da vam javnost sada vjeruje kad su vaše obveznice postale bezvrijedan papir, a iz proračuna za sljedeću godinu vidljivo je da će tako i ostati − izjavila je, zamjerajući Vrančiću i ekipi na izostanku vjerodostojnosti, Ingrid Antičević-Marinović u sklopu aktualnog sata zadarskoga Gradskog vijeća.

Nakon ovih konstatacija, slijedilo je pitanje što je Grad Zadar učinio na privlačenju novca iz Europske unije.

Vrančić je uzvratio analizom koja je pokazala da je predizborni HDZ-ov program u velikoj mjeri ispunjen unatoč nedaćama, te da nije iznevjerio zadarsku javnost.

− Vi, kao članica vladajuće stranke, najmanje imate pravo meni prigovarati za vjerodostojnost jer nitko više od vas nije iznevjerio javnost. Ovakvo iznevjeravanje i izigravanje javnosti u proteklih 11 mjeseci nezapamćeno je u povijesti, doveli ste građane na rub gladi, propasti i preživljavanja, a u vašim je rukama upitna i sudbina države − odgovorio je Vrančić.

Prema njegovu mišljenju, dosad se radilo o “pretpristupnim vremenima i pretpristupnim fondovima”, i to uglavnom za manje projekte i ruralne sredine. Zadar je pripremljen za strukturne fondove i projekte za koje će aplicirati, rekao je Vrančić.

− Vi ste godinama bili dio ekipe na državnoj razini, a sada spominjete tih 11 mjeseci, ali u Gradu Zadru ste na vlasti 20 godina. Djelovali ste u interesu krupnoga kapitala, javnosti ste izbili zube i sada joj se rugate da je krnjava umjesto da preuzmete odgovornost − uzvratila je Antičević-Marinović.

− I premijer Milanović i dojučerašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obećali su dolazak investicija i kapitala, pa se vi odredite jeste li za kapital ili ćemo ga i dalje hapsiti − zaključio je Vrančić.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija