fbpx

Uzeti uzorci bedrene kosti, zubiju i kose – rezultati DNK analize u ponedjeljak

Prva informacija glasila je kako će rezultati brze genomske analize DNK biti gotovi u četvrtak ujutro. No, to je opovrgnuto.

– Odmah su uzeti uzorci bedrene kosti, zubiju i kose i krenulo se s DNK analizom. Nadamo se da će nalaz biti gotov unutar nekoliko dana. Radi se o složenoj analizi, ne može biti gotova večeras. Kada analiza bude gotova, bit će obaviješteni DORH pa zatim i javnost. Vjerojatno će biti u ponedjeljak, ali trudit ćemo se da bude što ranije – kazao je za Dnevnik HTV-a Davor Strinović, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu.

Kako piše Jutarnji.hr, Zagrebački zavod jedan je od najboljih upravo u DNK identifikaciji s obzirom na to da su već identificirali brojne žrtve iz masovnih grobnica nastalih tijekom Domovinskog rata. Jedini u Hrvatskoj rade tzv. mitohondrijsku analizu DNK. Budući da je posrijedi delikatan slučaj, jasno je zašto stručnjaci žele znanstvene dokaze prije nego što potvrde je li riječ o Antoniji Bilić.

Ako pak forenzičari imaju sve kosti umrle li ubijene osobe, ma koliko bile izložene vremenskim neprilikama, mogu već iz kostura odgovoriti na mnoga bitna pitanja: o dobi, visini, postojanju neke ozljede prije smrti, i to bez DNK analize.

Zavod: Riječ o mlađoj ženskoj osobi
Prvi rezultati obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu I kriminalistiku zagrebačke Šalate odaslani su u ruke policijskih istražitelja, a u njima se navodi kako dijelovi ljudskih kostiju pripadaju mlađoj ženskoj osobi.

Stoga sve je više moguće da je riječ o Antoniji Bilić pa nije za isključiti kako će rezultati brze genomske analize DNK već sutra ujutro biti gotovi.

U slučaju da se ni s tim rezultatima ne utvrdi da je riječ o nestaloj djevojci, uslijedit će ona detaljnija i sporija mitohondrijska DNK-a analiza koja će rezultate ‘izbaciti’ za tri dana.

Odvjetnik obitelji Bilić: To je nedvojbeno Antonija!
Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić smatra kako je po svimanalizama dokaza sa suđenja Draganu Paravinji i svemu što se sada događanedvojbeno da je kod Modruša pronađeno tijelo Antonije Bilić.
Kako je odvjetnik Ljubičić rekao Hini, još je prije godinu danaupozoravao i pozivao da se ponovno pretraži to mjesto jer je analizakretanja kamiona upućivala na to, ali nitko ga nije slušao. Na pitanje onavodno pronađenim djelovima odjeće Antonije Bilić, Ljubičić jeodgovorio da je Antonijina obitelj uključena u istragu i aktivnosudjeluje u prepoznavanju predmeta i slično, ali ih ne želi zvatitelefonom i opterećivati jer da im je danas iznimno teško.

Jedan od ključnih tragova potrage za Antoniom Bilić bio jesignal njezina mobitela zabilježen u Modrušu te telefonski poziv ocaDragana Paravinje 7. lipnja, baš u vrijeme koje, uz druge nedvojbenoutvrđene činjenice, omogućava da se utvrdi mjesto i vrijeme kada je igdje je Paravinja mogao činiti ili prikrivati već učinjene kriminalneradnje nad Antoniom Bilić.

Izvori bliski istrazi koji su željeli ostati anonimni na jednomod prošloljetnih sastanaka predstavnika HGSS-a u uredu karlovačkežupanije iznosili su podatke koji su suzili mjesto kriminalnog događajana područje između Ogulina i Modruša u određenih pola sata predvečer 7.lipnja prošle godine. No, potraga policije i HGSS-a nije našla traženebiološke tragove ni konkretan predmet, zavjesu iz kabine Paravinjinakamiona.

Analizom svih podataka, posebice dokaza o kretanju Paravinjinakamiona od Drniša do Ogulina i natrag do Splita, utvrđeno je da je vozioautocestom A1- Dalmatinom, stao nakon tunela Male Kapele na odmorištuModrušu 20 minuta, što se sve rekonstruiralo preko nadzornih kamera izapisa tahometra. Po njegovom iskazu, tu je na odmorištu bacio mobitelAntonije Bilić. Zatim je kamionom nešto prije 16 sati sišao s autoceste,što je snimljeno nadzornim kamerama. Došao je u ogulinsku tvornicu”Semmelrock” na utovar, gdje je ostao pola sata. U tih pola sata utovarau 16 sati i tri minute maknuo je tahograf, a u 16 sati i 37 minutaizišao je iz tvornice. Poznato je također da se vraćao prema Splitu, none odmah. Kamere su zabilježile povratak na autocestu koja je uneposrednoj blizini “Semmelrocka” tek u 17 sati i 39 minuta. U 17 sati i22 minute Dragana Paravinju zvao je na mobitel njegov otac, a poziv jesamim uspostavljanjem veze zabilježen na jednom repetitoru kod Modruša.

Analizom podataka utvrđeno je da je bio na području udaljenom 15minuta vožnje od autoceste. Kad se oduzme i dodatnih 15 minuta potrebnihza povratak na autocestu, ostaje pola sata vremena, čime je ograničenopodručje na kojem je fizički mogao biti između 17 sati i 22 minute, kadga je otac zvao, i 17 sati i 39 minuta, kad je ušao na autocestu, a toje područje kod Modruša gdje su jučer pronađene ljudske kosti.

[stextbox id=”okvir” caption=”Traperice i kosa upućuju na nestalu Antoniu Bilić” image=”null”]

Svoje ozbiljne indicije policajci temelje na pronađenim tragovima, odjeći pronađenoj na mjestu događaja, prije svega trapericama, koje prema opisu odgovaraju onima koje je na dan nestanka nosila Antonia Bilić. Osim toga, na lubanji skeleta navodno su jasno uočili dugu, crnu kosu.

Kako doznajemo od visokog policijskog izvora, tu je lubanju jučer slučajno pronašao lovac koji je odmah pozvao policiju. Policajac koji je prvi stigao na teren zaključio je da bi i ostatak tijela trebao biti u blizini pa se dao u potragu. Ubrzo je pronašao cijeli kostur i spomenute traperice.

Uokolo po granama visjeli su pramenovi kose. Tijelo, prema zasad dostupnim informacijama, nije bilo zakopano, već samo odbačeno.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija