fbpx

Večer preludija s Mijom Miljković

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u četvrtak s početkom u 20 sati započinje ciklus Mladi zadarski glazbenici. Otvara se s programom pod nazivom Večer preludija, a priredit će ga mlada pijanistica Mia Miljković čiji je glazbeni i životni put velikim dijelom vezan uz Zadar.

Mia Miljković rođena je u Zadru, a živjela je u Novalji gdje je u Osnovnoj glazbenoj školi Mirković u klasi profesorice Larisse Goliak otkrila svoj talent. Potom je u Zadru ubrzano završila Glazbenu školu Blagoje Bersa u klasi prof. Nenada Novaka i već u 15. godini života upisala Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija!

Izuzetno talentirana mlada glazbenica od 2004. radi i s gostujućim profesorom Karl-Heinzom Kammerlingom. Nakon odličnog uspjeha na diplomskom ispitu (2008.), upisuje postdiplomski studij u Ljubljani u klasi prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak te s najvišim ocjenama 2011. godine stiče naziv specijalizirani glazbenik – pijanist. Njezin talent ovjenčan je brojnim nagradama među kojima se ističu prva i apsolutna nagrada na natjecanju Pianello val Tidone u Piacenzi, prva nagrada na natjecanju Stupanj k savršenstvu u Moskvi, prva i druga nagrada Zlatko Grgošević.

Kao solistica nastupala je uz sve veće hrvatske i slovenske orkestre. Ove godine osvojila je drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju Città di Osimo u Italiji. Stipendistica je na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Liechtensteiu gdje pohađa intenzivne majstorske tečajeve.

Svojim Zadranima Mia Miljković će izvesti program s kojim je krajem listopada ove godine nastupila u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Bit će to preludiji ruskog majstora Sergeja Rahmanjinova, potom hrvatskog skladatelja Stjepana Šuleka te poljskog romantičara Frédérica Chopina.

Prodaja ulaznica na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 h i od 18 do 20 h te na mjestu održavanja koncerta sat vremena prije početka. Cijena ulaznice je 15 kn.

Izvor: Zadarski list