fbpx

“Vjetar Kimbunga” među najboljim naslovima protekle sezone

Neverbalna lutkarska predstava za sve uzraste “Prema suncu” u režiji Borisa Konstantinova i izvedbi litavskog Državnog lutkarskog kazališta iz Kaunasa ispraćena je srdačnim pljeskom riječke publike

Sedamnaesta Revija lutkarskih kazališta otvorena je u ponedjeljak navečer u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ovim povodom Zrinka Kolak-Fabijan, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, istaknula je da je ovo najduža Revija do sad.

– Manifestacija traje deset dana, a do 13. studenoga bit će prikazane predstave u izvođenju četrnaest ansambala. Devet predstava, u izboru Matka Botića, je iz Hrvatske, dok na Reviji sudjeluje i pet inozemnih kazališta – po jedno iz Litve, Bugarske i Slovenije te dva iz Srbije. Ove godine gotovo sve predstave su lutkarske, a riječ je o izboru najboljih naslova iz protekle sezone – osvrnula se Kolak-Fabijan.

Reviju je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši da se radi o manifestaciji koja ima prepoznatljivo mjesto u riječkoj kulturi. Revija je važna i zbog mogućnosti usporedbe hrvatskog s inozemnim lutkarstvom.

Na otvorenju je prikazana neverbalna lutkarska predstava za sve uzraste “Prema suncu” u režiji Borisa Konstantinova i izvedbi litavskog Državnog lutkarskog kazališta iz Kaunasa. U ovoj mozaičnoj i fragmentarnoj predstavi lik uličnog svirača odvodi gledatelje na imaginarno putovanje puno nadrealnih i snovitih priča.

Našavši utočište u kartonskoj kutiji ispod mosta kojim ide željeznička pruga, glazbenik kao jedine prijatelje ima violinu i prašnjavu uličnu svjetiljku. Uz pomoć glazbe on počinje kreirati neobične prizore, koji se nižu kao u nekom kabaretu punom začudnih likova. Riječ je o umjetnicima putujućeg cirkusa, čije su dramatične priče praćene humorom, ironijom i glazbom, koju izvodi profesionalni violinist i glumac Darius Krapikas.

U predstavi se koriste različite lutkarske tehnike i vrste lutaka, koje vješto animiraju lutkari Jolita Ross, Indre Taločkaite, Karolina Žernyte, Mindaugas Ancevičius, Mindaugas Černiauskas i Andrius Žiurauskas. Animacijski je posebno zanimljiv poetičan prizor na cirkuskoj žici.

Likovi ove priče o usamljenosti, krizi u odnosima i nesposobnosti slušanja drugih su veliki iluzionist, njegova supruga i asistentica Frau Marta sa svojim izgubljenim snovima o karijeri operne dive, Djed Pierre i drugi. Scenografiju je osmislio Viktor Antonov, a glazbu potpisuje Denis Shadrin.

Riječka je publika litavski ansambl ispratila srdačnim pljeskom.

Jučer i danas “Vjetar Kimbunga”
Lutkarska revija nastavljena je jučer kada su djeci i kolegama iz Hrvatske i inozemstva svoje umijeće pokazali i zadarski lutkari izvedbom predstave “Vjetar Kimbunga”. Ova predstava svoju premijeru imala je 25. ožujka ove godine u Kazalištu lutaka Zadar, a nastala je u suradnji s izvrsnim kenijskim redateljem sa zagrebačkom adresom Lawrenceom Kiiruom. U predstavi igraju Sanja Zalović, Vjerica Vidov, Gabrijela Meštrović-Maštruko, Josip Mihatov, Zlatko Košta i Juraj Aras.

Predstava je adaptacija etiopske bajke koju je napravila Zadranka Jadranka Bargh, a govori o sporu između lijenog mladića Sembulea te zmije Nyoke koja ga ugrize nakon što on na putu na vlastitu svadbu malo zadrijema. Presudu u sporu donosi moćni Vjetar Kimbunga.

Predstava Kazališta lutaka Zadar na repertoaru Revije je i danas u dva termina, 9 i 11 sati.

Izvor: Zadarski list