fbpx

Vratite nam put, tuđe bitke nas ne zanimaju!

I Županijski sud u Zadru, a i Ministarstvo graditeljstva donijeli su odluke da je Grad Zadar nadležan za pristupni put prema našim zgradama. Iz Grada smo dobili informaciju kako oni ne mogu ništa jer im je policija odbila pružiti asistenciju. Gradske vlasti očito nisu sposobne brinuti o svojoj imovini – kažu ogorčeni stanari

Mi već osam mjeseci preskačemo zidove kako bismo došli do svojih stanova. Strpljivo smo sve ove mjesece čekali da se situacija riješi pravnim putem i dočekali presudu Županijskog suda u Zadru, a potom i rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tim se rješenjem odbija žalba Nikše Milinkovića i potvrđuje prvostupanjsko rješenje komunalnog redara Zadarske županije, a kojim je naloženo Nikši Milinkoviću “da ukloni zapreke koje je postavio na javno prometnu površinu na Poljani Dragutina Domjanića u Zadru i poravna teren te omogući nesmetani promet vozilima i pješacima”. Mislili smo kako je konačno našim problemima došao kraj, međutim, ispostavilo se da smo samo žrtve sustava i nemara gradskih vlasti – rekli su predstavnici stanara zgrada u Diklu na adresi Poljana Dragutina Domjanića koji su još proljetos ostali bez pristupnog puta zgradama.

Grad “slučaj Milinković” prepustio sudu
Dogodilo se to polovinom ožujka kada je Nikša Milinković, sin Mirjane Milinković koja je od Ivana Kucelina kupila zemljišnu parcelu preko koje je još od izgradnje zgrada, davne 2002. godine, izgrađen i asfaltirani put, radnim strojevima uklonio asfalt i ogradio zemljište prepriječivši stanarima prolaz. Budući da Grad Zadar kao vlasnik svih nerazvrstanih cesta na području grada nije uspio taj problem riješiti, slučaj je dospio pred Općinski sud u Zadru. Parnični postupak Grada Zadra i 104 stanara s jedne te Nikše Milinkovića, s druge strane, riješen je na način da je u odluci donesen zaključak kako je riječ o asfaltiranom javnom putu koji nije u nadležnosti tog suda već lokalnih vlasti, a u ovom konkretnom slučaju Grada Zadra. U rješenju je navedeno kako je taj put asfaltiran još 2002/2003. godine te da se tuda nesmetano prolazilo još i ranije, užim, neasfaltiranim putem. Također, u rješenju Županijskog suda u Zadru, koje je potpisao sudac Marin Grbić, istaknuto je kako „po članku 131. stavku 1. Zakona o cestama, ceste koje se na dan stupanja na snagu tog zakona koriste za promet vozila po bilo kojoj osnovi i koje su pristupačne većem broju korisnika, a koje nisu razvrstane kao javne ceste, postaju nerazvrstane ceste pa i u slučaju kada su u zemljišnoj knjizi upisane kao vlasništvo fizičkih osoba”.

– Dakle, zaštita posjeda na tim i takvim cestama ostvaruje se u upravnom postupku po odredbama ZC i Zakona o komunalnom gospodarstvu i odluke jedinice lokalne samouprave o komunalnom redu, ovdje Grada Zadra, pa otuda odgovor na vrlo važno životno pitanje 2. do 104. tužitelja na koje su do sada morali dobiti odgovor – tko im je bio dužan pružiti pravnu zaštitu – stoji među ostalim u odluci Županijskog suda.

Sva odgovornost za put je na Gradu Zadru
Nakon što su odlukom Županijskog suda u Zadru dobili „zeleno svjetlo” stanari su se obratili Gradu Zadru sa zahtjevom da im vrati jedini pristupni put do njihovih stambenih jedinica. Tim više što je još u svibnju Komunalno redarstvo Grada Zadra, a nakon uvida u situaciju na terenu, Milinkovićima naložilo da sve vrate u prvobitno stanje. Ta odluka postala je pravomoćna, no Grad Zadar umjesto provođenja odluke u djelo, slučaj je kao vruć krumpir na odluku prepustio sudu.

– E, sad su i sud i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja rekli svoje. Bilo bi logično da sad Grad ono što ima na papiru i provede u djelo, da nam konačno vrati naš put kako bismo nesmetano i kao ljudi dolazili do svojih stanova, bilo pješice, bilo svojim automobilima – kažu stanari koji po malo gube strpljenje, a i vjeru u gradske vlasti te pravnu državu. Kažu kako njih osobno ne zanima kako će Grad svoj odnos s Milinkovićima riješiti i je li, odnosno hoće li vlasniku zemljišta nadoknaditi štetu. Ističu kako je pitanje nadoknade štete bivših vlasnika predmet nekog drugog sudskog spora između Milinkovića i Grada Zadra, ali da to pitanje ne utječe na to radi li se o javnom putu ili ne.

– Ovo jest javni put, a takav je zaključak dao i sudac Županijskog suda u svojoj odluci. Nas zanima samo naš put i život dostojan čovjeka – naglašavaju stanari napominjući kako mnogi od njih grcaju u kreditima koje su podigli kako bi si osigurali krov nad glavom. Stoga smatraju kako nitko, pa tako ni oni, nisu zaslužili život kakav im je spletom svih navedenih okolnosti nametnut još od polovine ožujka. Ogorčeni su na gradske vlasti jer “moraju voditi tuđu bitku i boriti se za put koji, iako je nužan upravo njima, ipak spada u nadležnost i pod zaštitu Grada Zadra”.

Stanari tvrde da gradske vlasti nisu sposobne brinuti o svojoj imovini
– Gradske vlasti očito nisu sposobne brinuti o svojoj imovini! Naime, mi smo iz Grada dobili informaciju kako oni ne mogu ništa jer im je policija odbila pružiti asistenciju. U odgovoru koji smo imali priliku vidjeti, a koju potpisuje novi načelnik policije Neven Paškalin, stoji kako policija ne može pružiti asistenciju jer bi u ovom slučaju mogla biti riječ o nekretnini koja bi mogla biti predmet kaznenog djela. To se najvjerojatnije odnosi na kaznene prijave koje je PU zadarska podnijela protiv trojice zaposlenika u Uredu državne uprave sumnjičeći ih da su izdali građevinsku i lokacijsku dozvolu poduzetniku Tomislavu Galiću na temelju nevaljanih dokumenata – kažu stanari napominjući da to, čak da je sve tako, nema nikakve veze s predmetnom cestom.

– Neka se kazni tko se ima kazniti i neka odgovaraju oni koji imaju odgovarati. Ali to, baš kao niti pitanje nadoknade štete Milinkovića, ne utječe na činjenicu da ovaj put jest javni put koji je kao takav ucrtan i u svim prostornim planovima Grada Zadra. Tu činjenicu ne može promijeniti niti eventaulno utvrđivanje krivnje ovoj trojici zaposlenika Ureda Državne uprave. U slučaju njihove krivnje, oni će se kazniti, ali neće zbog toga ovaj put izgubiti svojstvo javnog puta. Na kraju krajeva, pitamo se, kakve sve to ima veze i s nama, koji smo pošteno kupili svoje stanove, na temelju valjanih isprava, dozvola, zemljišno-knjižnih izvadaka, uknjižili svoje vlasništvo i prijavili se na toj adresi u evidenciji MUP-a – pitaju se predstavnici stanara koji predstavljaju i sve ostale nastanjene u osam tzv. Galićevih zgrada u Diklu.

Za gospodina Zvonimira Vrančića kažu kako mu nedostaje odlučnosti, a i odgovornosti prema njima kao građanima grada koji predstavlja, a ujedno i kao glasačima koji su ga na to mjesto svojim „za” postavili. Što se pak tiče branitelja Milinkovićevih, odvjetnika Bože Vrkića, ističu kako je on medijski prostor i ovaj slučaj uporabio za svoju osobnu promociju.

[stextbox id=”okvir” caption=”POZIVAJU GRAD NA SAVJESTAN RAD ILI GRADONAČELNIKA NA OSTAVKU” image=”null”]

U nizu nelogičnosti predstavnici stanara tzv. Galićevih zgrada izdvajaju i to da je investitor odavno već platio milijunski komunalni doprinos, da oni od useljenja plaćaju komunalnu naknadu te da i svih osam mjeseci, iako nemaju pristupni put, uredno od Grada Zadra primaju račune za komunalni doprinos.

– Ovakvim ponašanjem Grad zapravo šalje poziv svim građanima koji su uknjiženi na zemljišne čestice preko kojih prolaze putevi, a takvih je jako puno u gradu, da uzmu radne strojeve i uklone asfalt – kažu ogorčeno stanari pozivajući Grad na savjestan rad ili gradonačalnika na ostavku.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”VRANČIĆ: ŽALILI SMO SE RAVNATELJSTVU POLICIJE” image=”null”]

– Potpuno razumijem poteškoće u kojima su se našli stanari u zgradama u Diklu, a posebice što je riječ o jako velikom broju stanara. Ja ostajem pri svom mišljenju od prije osam mjeseci kad su oni ostali bez puta kako je pravda na njihovoj strani, na strani javnog interesa i potrebe – kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić podsjećajući kako je Grad u dva navrata pokušao riješiti taj problem, no na žalost bez uspjeha. Napominje kako su stanari u pravu kad kažu da Grad ima obvezu osigurati im put, no ističe da to bez obzira na dvije sudske odluke nisu u mogućnosti.

– Mi tamo moramo dovesti ljude i radne strojeve, a to ne možemo bez policijske asistencije. No, policija nam je tu asistenciju odbila pružiti. Taj negativan stav policije nama je nerazumljiv, ali on je takav. Žalili smo se Ravnateljstvu Policije i čekamo odgovor. Hoće li njihov stav biti drugačiji od stava lokalne policije, ostaje za vidjeti, a mi se nadamo kako hoće – obrazložio je gradonačelnik svoj nezavidan položaj gdje ga, s jedne strane, prozivaju nezadovoljni stanari, a s druge strane, ne podržavaju u PU zadarskoj.

– Zaključno mogu reći da razumijem kako je običnom čovjeku teško prihvatiti da se uz sudsku dokumentaciju svejedno nešto ne može provesti u djelo. Oni vide da puta nema i to je shvatljivo, ali Grad će i dalje činiti sve što može i tražiti i neka druga sudska rješenja. Ako ništa od toga ne bude pomoglo, u dogovoru sa stanarima mi ćemo pokušati i ono što oni predlažu – odraditi to što treba uz asistenciju neke zaštitarske tvrtke – obećao je Vrančić te još jednom zamolio stanare da se strpe kako bi se sve riješilo na jedan legalistički, razuman i racionalan način.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”STANARI: GRADONAČELNIK SE BOJI MILINKOVIĆA” image=”null”]

– Grad Zadar, odnosno odgovorna osoba tamo zaposlena ili više njih, držali su osam dana rješenje Ministarstva građenja u ladici. Tek nakon našeg upita što je s tim, izvukli su ga. Nadalje, Grad nije reagirao na prozivke odvjetnika Bože Vrkića kojima aludira na korupciju i nemar, Grad i pravna služba grada Zadra istovremeno tvrde kako su sve presude i odluke u korist stanara, a opet kada treba riječi provesti u djelo navode kako o ne mogu jer im je policija odbila asistenciju – ističu predstavnici stanara tzv. Galićevih zgrada navodeći kako u dopisu Grada stoji da bi u slučaju da grad angažira radnike i krene vratiti put moglo doći do protivljenja suprotne strane.
– Štoviše, navode i kako bi moglo doći do nesagledivih posljedica po život ljudi i imovine onih koje bi angažirali za uklanjanje prepreka na čestici – citiraju stanari obrazloženje koje su primili iz grada te dodaju kako se iz svega dade izvući samo jedan zaključak, a taj da je kako se gradonačelnik boji Milinkovića i kako ga smatra vrlo opasnim.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list