fbpx

Vršnjacima koji su namjeravali dilati speed sudit će se ponovno!


Igoru Goluboviću potvrđena je presuda zbog prodaje dva paketića, no zbog posjeda i namjere prodaje gotovo pola kilograma amfetamina zajedno s Alenom Muslićem, u čemu im je pomogao i Marko Šindija, presuda je ukinuta i zatraženo je ponavljanje sudskog postupka

Nakon što su u ožujku ove godine na zadarskom Županijskom sudu bili nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog gotovo pola kilograma “speeda”, koji su po stavu tužiteljstva namjeravali dilati na zadarskom narkotržištu, Vrhovni sud RH tu je presudu ukinuo zbog “pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja” te zatražio ponavljanje sudskog postupka.

Tako će pred Sudsko vijeće Dijane Grancarić opet sjesti Igor Golubović, zvani Golub, (24) koji je zbog ovog “grijeha”, ali i zbog prodaje dva paketića “speeda” bio osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i pet mjeseci, Alen Muslić (24) na osam mjeseci zatvora dok je njihov vršnjak Marko Šindija, iako proglašen krivim, bio oslobođen od kazne.

Ekipa se, međutim, nije uspjela okoristiti jer je “speed” bio loše kvalitete.

Netko im podvalio “speed” loše kvalitete
– Nije sporno da su Golubović i Muslić namjeravali prodavati pola kilograma amfetamina, a da im je Šindija u tome pomogao. Provedenim toksikološkim, a kasnije i kontrolnim kombiniranim vještačenjem, međutim, je utvrđeno da je u praškastoj materiji koja je nađena kod optuženika utvrđena prisutnost amfetamina tek u tragovima. Riječ je o deset puta slabijoj kvaliteti, ali optuženici su imali namjeru, odnosno volju i sve su učinili kako bi došli do te količine amfetamina koje su namjeravali prodavati, no zbog loše kvalitete nabavljene materije u tome nisu uspjeli. Stoga je ovdje riječ o neprikladnom pokušaju, pojasnila je tada u obrazloženju presude sutkinja Grancarić.

Što se tiče duljine zatvorske kazne, koja im je bila dosuđena, Golubović je za dokazanu prodaju dva paketića amfetamina u sveukupnoj količini od 9,36 grama, osuđen na dvije godine zatvora i tu je presudu Vrhovni sud sada potvrdio. Za “priču” o pola kilograma “speeda”, za koju je bio osuđen na sedam mjeseci zatvora, sudit će mu se ponovno.

Muslić je svoju nepravomoćnu presudu i dosuđenu mu zatvorsku kaznu ustvari već bio izdržao, jer je u pritvoru proveo gotovo osam mjeseci, a Šindija je bio optužen da im je pomogao, odnosno prevezao ih u Biograd gdje su Golubović i Muslić trebali preuzeti drogu pa je dovesti nazad u Zadar.

Goluboviću potvrđena presuda za prodaju
Po optužnici zadarskog tužiteljstva Igor Golubović je 11. veljače prošle godine oko 22 sata na Liburnskoj obali u Zadru prodao jednom Zadraninu 9,36 grama “speeda”. Potom su Golubović i Alen Muslić, 27. travnja prošle godine, oko 21.15 sati u mjestu Sveti Petar od jednog Zagrepčanina kupili oko pola kilograma amfetamina da bi ga dalje prodavali na zadarskom narkotržištu, a Marko Šindija ih je vozio svojim “peugeotom” te je bio optužen za pomaganje u kaznenom djelu. Kada su ih zaustavili policajci, drogu su našli pokraj kliznih vrata iza vozača u jednoj kartonskoj kutiji s dvije plastične vrećice u količinama od oko 362,9 i 108,4 grama.

Dan kasnije premetačinom Golubovićeva stana u Bibinjama policajci su pronašli vagu za precizno mjerenje, pet mobitela, pribor za drogiranje s tragovima “speeda” te 310 eura za koje je optužba smatrala da su zarađeni prodajom droge, no to im sudskim postupkom na zadarskom Županijskom sudu, nije dokazano.

Izvor: Zadarski list