fbpx

Zbog sumnje u preprodaju heroina – mjesec dana pritvora

Vladimir Štitić (45) i njegov dvije godine mlađi prijatelj Vaso Perić, oba iz Karlovca, zadržani su iza rešetaka zadarskog Istražnog centra

Zbog sumnje na preprodaju heroina i metadona na biogradskom području višestruko osuđivani “balkanski narkobos” Vladimir Štitić (45) i njegov dvije godine mlađi prijatelj Vaso Perić, oba iz Karlovca, zadržani su iza rešetaka zadarskog Istražnog centra u jednomjesečnom pritvoru.

Uhićeni u Biogradu
Perić i Štitić uhićeni su još u petak poslijepodne u automobilu karlovačkih registracija parkiranom u blizini jednoga trgovačkog centra u Biogradu. Policajci su kod njih pronašli 52 grama heroina kojeg se mlađi muškarac bezuspješno pokušao riješiti ugledavši plavce na parkiralištu. Osim heroina pretragom kuće u Sv. Filipu i Jakovu, u kojoj je povremeno boravio Štitić, pronađena im je i digitalna vaga, 175 tableta metadona te još 34 druge tablete koje se nalaze na popisu opojnih droga.

Nakon dovršenoga kriminalističkog istraživanja u prostorijama policije oba su muškarca uz kaznene prijave zbog preprodaje opojnih droga prepraćena državnom odvjetniku na saslušavanje, a potom i sucu istrage koji im je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela na slobodi odredio jednomjesečni istražni pritvor.

Ime Vladimira Štitića u medijima se spominjalo još 90-ih godina kada se povezivao s podzemljem susjednih država. Bivši vojni policajac HV-a bio je okarakteriziran kao glavni organizator pošiljke 30 kilograma heroina, zaplijenjene u veljači 1995. kod Delnica. Iako je policija organizirala potjeru, nalik onima iz akcijskih filmova, Štitić im je tada umaknuo, no potom je “pao” s osobnom iskaznicom Srbije i Crne Gore kod Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Osuđen je zbog više kaznenih djela vezanih uz zloporabu droge, a 2002. godine upućen je na izdržavanje zatvorske kazne najprije u Lepoglavu, a potom u Gospiću i Šibeniku. I dok je Štitić “gulio” kaznu u Šibeniku Sud za ljudska prava u Strasbourgu temeljem njegove tužbe protiv RH donio u listopadu 2007. godine presudu djelomično u njegovu korist.

Djevojka mu u pismu poslala – heroin
U rješenju Suda stoji kako se odobravaju njegovi prigovori na loše uvjete u zatvoru u Gospiću kao i prigovor na postupanje pravosudnih policajaca koji mu nisu omogućili liječničku pomoć nakon što su ga upravo oni i ozlijedili u naguravanju, jer im nije dopustio ući u ćeliju. Sud mu je, također dao za pravo i kad se požalio na tromjesečnu zabranu primanja paketa od roditelja i dopisivanje, koja mu je izrečena u zatvoru nakon što su u pismu, koje mu je poslala djevojka, pronašli heroin.

Sve ostale njegove pritužbe na uvjete u zatvoru Sud je odbacio kao neosnovane, a među njima jedan je prigovor i za nepružanje adekvatne liječničke pomoći, takoder nakon okršaja sa stražarima.

Izvor: Zadarski list