fbpx

Zijah o seksu, braku, ljubavi, djeci i promašenim idealima

Nakon 19 godina igranja životne monodrame “CABAres, CABArei” po cijelom svijetu u Zadru ju je odigrao kao da je tek sada na vrhuncu izvedbe

Zijah Sokolović, glumac neprocjenjive kvalitete stigao je konačno i u Zadar. Nakon 19 godina igranja životne monodrame “CABAres, CABArei” po cijelom svijetu u Zadru ju je odigrao kao da je tek sada na vrhuncu izvedbe.

Gotovo tri sata Zijah je na pozornici, na kojoj je svjetlom bio obasjan samo gornji dio njegova tijela, glava i torzo, govorio, vikao, smijao se, plakao i oduševljavao publiku.

O čemu govori predstava? O seksu, braku, ljubavi, djeci, promašenim idealima, mravima na kuhinjskom stolu, istini, iskustvu, politici… o svemu što bismo mogli svrstati pod zajednički nazivnik Život. No nije to samo Zijahov život, već život svih nas malih ljudi koji se rađamo, uvijek očekujemo kako ćemo postati nešto više, kako će se nešto prijelomno za ljudsku civilizaciju dogoditi baš za našeg vremena, žrtvujemo se za bolju budućnost ne shvaćajući da smo mi bolja budućnost nekoga tko je živio vjekovima prije nas, a da se u odnosu na prošlost zapravo ništa i nije promijenilo. Naravno, Zijah sve to upakira u mnogo smijeha, komičnih rečenica i situacija iz svoje kuhinje ili spavaće sobe koje prepričava, a svako toliko ubaci, posve neprimjetno, i ono što je godinama skupljao i shvaćao o svijetu i ljudima koji žive u njemu.

“Smijeh ruši svaki oblik uspostavljenog reda i tako se ulazi u novi prostor, koji graniči s našim već postojećim, tako da se smijemo svojoj gluposti kako nam treba malo, sasvim malo da se mijenjamo, ali kako nam to malo baš često nedostaje… a onda dođe kazališna predstava CABAres, CABArei!!!” rekao je nedavno za Zadarski list Zijah. A u petak u navečer u Arsenalu vrijeme je zaustavljeno u prostoru te je, zaista postojao samo smijeh.

Nakon Zijaha, okupljene je zabavljao i KUD “Konji i Bleke” koncertom klapskih obrada poznatih hitova kao što su “Motori” ili “Ringe, ringe raja”.

Izvor: Zadarski list